De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Publieksredactie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Theaterencyclopedie is ons gezamenlijk geheugen van theater en dans in Nederland. Samen met iedereen die iets weet over theater en dans vanuit huidig of voormalig werk, ervaring of passie voor theater beschrijven we de geschiedenis van toneel, dans, cabaret en muziektheater.

De Theaterencyclopedie is nooit af, maar zal blijven groeien met bijdragen uit onze eigen (kleine) redactie en collectie, uit de theatersector zelf en vanuit enthousiaste theaterliefhebbers. Door middel van Cocreatie, kan iedereen die dat wil zijn bijdrage leveren door teksten, foto’s en video’s toe te voegen.

We vragen daarvoor uw hulp en kennis! Veel biografieën van bekende of minder bekende personen uit het Nederlands theater zijn nog niet geschreven. De redactie is op zoek naar liefhebbers die veel weten van de theatergeschiedenis en die informatie kunnen aanvullen.

Weet u veel over een bepaald persoon, of vindt u het leuk om informatie op te zoeken en een biografie te schrijven? Schrijf dan mee! Het is overigens al fijn als biografieën een basis-beschrijving krijgen, dus u hoeft niet uitgebreid onderzoek te doen van personen. Elke aanvulling maakt de Theaterencyclopedie al levendiger, en een volgende persoon kan deze altijd weer aanvullen met extra informatie.

Suggesties

Op deze pagina worden door de redactie namen van personen of gezelschappen gezet, waarvan een biografie of beschrijving gewenst is, zie onderaan deze pagina. U kunt uiteraard van elke persoon in de Theaterencyclopedie een biografie aanvullen. Maar hiermee helpen we u hopelijk een beetje op weg welke biografieën nog aanvulling nodig hebben.

Hoe schrijf ik een biografie?

Een biografie kan een uitgebreide levensbeschrijving zijn, maar net zo goed een korte biografische schets. Vaak is over personen al het een en ander op Internet te vinden, zeker over mensen die nu nog volop aan het werk zijn: via Google of een andere zoekmachine kom je op websites van gezelschappen, nieuwssites zoals de Theaterkrant, of op Wikipedia. Al deze bronnen kunnen gebruikt worden voor een korte biografische schets. Vergeet niet de bron te vermelden onder het kopje "Bronnen".

Een voorbeeld van een korte biografische schets vindt u hier op de pagina over acteur Maarten Heijmans: hier vindt u zijn opleiding, en in het kort zijn loopbaan tot nog toe, en de vermelding van de bron. Dat is al heel mooi en beter dan niets!

Een voorbeeld van een uitgebreide biografie is de pagina over choreograaf Krzysztof Pastor. Hier is de informatie nog aangevuld met de prijzen die hij kreeg, en met extra externe links waar informatie te vinden is.

Hulp en vragen

  • Om tekst te kunnen toevoegen moet u een account hebben bij de Theaterencyclopedie. Dat is eenvoudig aan te maken: zie de pagina Hoe meld ik mij aan?
  • Hoe u tekst toevoegt, of een afbeelding toevoegt, vindt u op de Hulppagina's
  • Heeft u nog vragen, werkt iets niet zoals verwacht, of kunt u wat hulp gebruiken? Geen probleem, neem dan even contact op met de eindredactie. (mailadres: redactie Theaterencyclopedie)