De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Princesse Schouwburg -FotoANP.jpg


Princesse Schouwburg, 1943. Foto: ANP.

NaamPrincesse Schouwburg, 's-Gravenhage
PlaatsDen Haag
TypeTheatergebouw


De Princesse Schouwburg: Een schouwburg van Louis Bouwmeester jr.

In 1915 werd in opdracht van Louis Bouwmeester jr. aan de Princessegracht 14 in Den Haag, op de hoek van het Korte Voorhout de Princesseschouwburg gebouwd naar ontwerp van L.A.H. de Wolf. De openingsvoorstelling op 20 november 1915 werd begonnen met een voordracht van een gedicht van P.C Hooft door Jacqueline Royaards-Sandberg. Vervolgens speelde de N.V. Het Tooneel o.l.v. Willem Royaards Notabelen van Kotzebue.

De zaal had een capaciteit van 488 plaatsen. Er waren 2 balkons en 16 loges. Van het lijsttoneel konden de maten niet worden achterhaald. De schouwburg werd n.l. op 3 maart 1945 door het grote bombardement op Den Haag verwoest. Nu staat op die plek een kantoorgebouw.

Vóór die fatale dag werd er breed geprogrammeerd. Omdat de publieke belangstelling nog al tegenviel werden er vanaf 1917 ook films vertoond. Ook werd er geëxperimenteerd met 'kino-tooneel', een combinatie van toneel en film. Taferelen binnenshuis werden op het toneel gespeeld, scenes buitenhuis, die vooraf waren opgenomen, werden op het witte doek vertoont, een vorm van 'laterna magica'

De hoofdingang bevond zich op de ronde hoek van beide wegen, waar drie deuren toegang gaven tot een ruime marmeren vestibule. In het midden leidde een brede bordestrap naar de iets hoger gelegen zaal, terwijl trappen links en rechts naar de balkons en loges voerde. De bekleding was van groen tapijt. De inrichting van de zaal was in geel-grijze tinten. Links bevond zich een rookfoyer voor de heren, rechts een theesalon voor de dames. Curieus was een elektrische perspomp in de kelder waarmee men het op het toneel kon laten regenen.

De buitengevels aan de beide kanten van het halfronde gebouw waren in stijl aangepast aan de omgeving, hard-en zandstenen sokkels, grijskleurige baksteen, banden en lijsten van zandsteen De medaillons boven de zij-ingangen droegen maskers van het treurspel en het blijspel.

Premieres

Zie Overzicht van voorstellingen die in de Princesse Schouwburg in premiere zijn gegaan

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007