De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Polly de Heus-Cuninghame)
Ga naar: navigatie, zoeken

Polly de Heus

Someone.gif

NaamPolly de Heus
Volledige naamMarie Polly Cuninghame
Geboren1787
Bordeaux
Overleden9 april 1837
De Bilt
BeroepDanser
DisciplineDans
VIAF-profiel

Biografie

Polly de Heus-Cuninghame, geboren als Maria Polly Cunninghamme in 1787 en van Engelse origine, is vanaf maart 1801 als prima ballerina verbonden aan het ballet van de Amsterdamse Schouwburg. Opgeleid bij het kinderballet in Bordeaux doet ze al op jonge leeftijd veel professionele danservaring op.

In 1800 vertrekt Polly met een klein dansgezelschap naar Brussel en komt uiteindelijk in 1801 terecht in Amsterdam, ze is dan vijftien jaar. Dit was het begin van de bloeitijd van het ballet in de Amsterdamse Schouwburg, die van ongeveer 1801 tot 1823 duurde.

Polly Cuninghame is een veelzijdige danseres die alles bezit om te kunnen voldoen aan dat wat het geoefende oog in die tijd wilde zien en die zich moeiteloos moet hebben thuis gevoeld in de vroeg romantische balletten . Ze ontwikkelt zich tot een "terre à terre danseres", wat betekent dat ze niet zozeer uitmunt in briljante sprongen maar wel in zwevende "développé’s" en vlugge, zuivere "pirouettes". In 1803 vertrekt Polly naar Parijs om daar les te nemen bij choreograaf en balletdanser Pierre Gardel. Na een paar maanden komt Polly weer terug naar Amsterdam, tot groot geluk van het Amsterdamse publiek.

De Heus is een grootverdiener binnen de schouwburg. Alleen tragédienne Johanna Cornelia Ziesenis-Wattier verdient net zoveel als Polly. In 1807 trouwt Polly met fabrikant en weduwnaar Hendrick de Heus. Critici en het publiek zijn als de dood dat Polly naar het buitenland gaat en door hen wordt dit huwelijk dan ook gezien als een garantie voor haar verblijf in Nederland.

Zie ook haar biografie op de websute van Resources Huygens.

Tekeningen door Christiaan Andriessen

Scèneafbeelding van Pas de Schwale de Me Polly Polly de Heus door Chr. Andriessen 68019.jpg Scèneafbeelding van de Pas de Tambourin van Me Polly Polly de Heus door Chr. Andriessen 68020.jpg

Polly de Heus in de Pas de Schwale en in de Pas de Tambourin, 1805. Tekeningen door Christiaan Andriessen. Collectie TIN.

== Bronnen ==