Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Plankenierstheater, Huizen

Unknown.png

NaamPlankenierstheater, Huizen
PlaatsHuizen
TypeTheatergebouw
ArchitectK.P.C. de Bazel
Bouwjaar1946, 1947
Openingsdatum1947
De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.

Sorteerderij werd theater

Een sorteerderij voor bietenzaad, aan de Flevolaan 39 in Huizen, werd in 1946-1947 verbouwd tot theater, in opdracht van de Stichting Amateurgezelschap De Plankeniers. Het theater werd geopend op 26 mei 1947 met Gammer Gurton's Needle door The Highbury Little Theater. De zaal heeft een capaciteit van 200 zitplaatsen en het speelvlak meet 7 meter breed en 9 meter diep. Er worden vrijwel uitsluitend voorstellingen gegeven door het eigen gezelschap. Zeer incidenteel zijn er optredens door beroepsgroepen.

Het gebouw van het Plankenierstheater maakt deel uit van het landgoed Oud-Bussum. De op het landgoed gestichte modelboerderij en de bijgebouwen werden werden begin twintigste eeuw ontworpen door K.P.C. de Bazel. De oorspronkelijke bestemming was die van sorteerderij voor bietenzaad, later ook gebruikt voor hooiopslag en koeienstal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt door een verzetsgroep voor instructiebijeenkomsten en als wapenopslag.

Amateurtoneelgroep De Plankeniers was in de oorlogsjaren ontstaan, toen een culturele kring rond Herman Planten (het Cultuur Cabinet, CUCA) beroepskunstenaars, die niet aangesloten waren bij de Kultuurkamer, uitnodigde om voordrachten en concerten te geven bij particulieren thuis. Zo werd het idee voor een eigen toneelgezelschap geboren, dat op 24 april 1946 werd gerealiseerd. De leden waren reeds voor die datum, met de belangeloze hulp van een bevriende aannemer, begonnen met de verbouwing van de schuur - nadat ter financiering een lening tegen 3 procent was uitgeschreven. Tussen september 1946 en mei 1947 werd met behulp van afgedankt legermateriaal, waaronder de resten van een bommenwerper, het eigen theater ingericht. Het hout van de gesloopte voorgevel werd gebruikt voor de bouw van het toneel. De geschiedenis van het theater en het hoge niveau van De Plankeniers maakte dat deze amateurgroep een bijzondere plaats innam in het theaterlandschap van ons land. Helaas moest het theater in mei 2016 worden gesloten. Alleen met financiële steun van de gemeente en met renovatie is een doorstart mogelijk.

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007