De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Soledad 153142.jpg


Piet Kamerman en Anita Menist in Soledad, Nieuw Nederlands Toneelgezelschap 1958. Foto: Henk Jonker/MAI.

NaamPiet Kamerman
Geboren28 december 1925
Eindhoven
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Piet Kamerman (1925) is een Nederlands acteur.

Biografie

Voor hij beroepsacteur werd, was hij een verwoed amateurspeler en schreef cabaretliedjes die hij zelf vertolkte. Hij begon bij het gezelschap van Willem Hart in zijn geboorteplaats en ging in 1949 naar de Toneelschool in Amsterdam. Hij trouwde met de actrice Elly Ruimschotel. In 1952 haalde hij zijn diploma en debuteerde in "Nog een spelletje" van E.S. Willartz. In 1953 werkte hij bij de Haagse Comedie.

Hij ging meewerken aan televisie- en radio-uitzendingen, maar vertrok in 1955 naar het buitenland. Hij kwam in dienst bij The Canadian Broadcasting Company, kwam even terug voor enkele televisiestukken en een rol bij het NNTG, maar zette in 1959 koers naar de Antillen, waar hij met zijn vrouw Elly Ruimschotel voor Sticusa zou werken.

Vanaf 1960 was hij weer in Nederland, waar hij vijf jaar voor Toneelgroep Theater en twee jaar bij Toneelgroep Studio speelde. Na in de periode 1967-1969 opnieuw voor Sticusa op de Antillen te hebben vertoefd, vestigde hij zich in 1969 in Ierland. Daar werkte hij aan een schrijverscarrière (voor film, televisie en toneel). Af en toe kwam hij over voor een film- of televisierol.

Theater/Dans

Voor een chronologisch overzicht van de premières van voorstellingen waar Piet Kamerman aan meewerkte, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie: Voorstellingen van Piet Kamerman

Bronnen