De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Othello 149720.jpg


Pierre Mols als Othello, 1921. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux.

NaamPierre Mols
Volledige naamPierre Jean Mols
Geboren29 januari 1885
Hedel
Overleden19 juni 1961
Cannes
BeroepActeur, Regisseur, Vertaler
DisciplineToneel

Biografie

Pierre Mols (1885- 1961) debuteerde na een opleiding van twee jaar aan de Toneelschool in Amsterdam als Bassanio in "De koopman van Venetië" onder Louis Bouwmeester. Daarna was hij vijf jaren bij dr. Willem Royaards (N.V. Het Toneel), een jaar bij Die Haghe-spelers onder directie van Eduard Verkade, een jaar bij N.V. Het Rotterdamsch Tooneel, directie Peter Diederick van Eysden, een jaar bij de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel, een jaar bij Het Hollandsch Tooneel, directie Louis de Vries, en gedurende zeven jaar bij Het Schouwtooneel onder directie van Jan Muschen Adriaan van der Horst.

Hierna leidde Pierre Mols een eigen toneelgroep onder de naam De Verenigde Schouwspelers. Met dit gezelschap bracht hij ongeveer 25 stukken, waarvan hij het merendeel uit de Franse, Duitse en Engelse taal zelf vertaald had. Bij zijn 25-jarig toneeljubileum werd hij in 1937 door de Franse regering erkend met de benoeming tot officier de l'Académie.

Pierre Mols vertolkte verscheidene belangrijke rollen, onder meer Adam in Vondels "Adam in ballingschap", Minard in "Mercadet" van Honoré de Balzac, Malcolm in "Macbeth" en Laertes in "Hamlet" van Shakespeare.

Theater/Dans

Een overzicht van de premieres van voorstellingen waar Pierre Mols aan meewerkte, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie Voorstellingen van acteur Pierre Mols

Idem voor wat betreft voorstellingen die door hem zijn geregisseerd

Idem voor wat betreft stukken die door hem zijn vertaald

Bronnen