De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De spookrots 154860.jpg


Pierre Balledux als vuurtorenwachter Charleston in De spookrots, Zuid Nederlandsch Tooneel 1947. Foto: Maria Austria/MAI.

NaamPierre Balledux
Geboren2 oktober 1886
Amsterdam
Overleden1 juni 1976
Leiden
BeroepActeur, Regisseur, Directeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Biografie

Pierre Balledux (1886-1976) was een Nederlandse acteur en regisseur. Hij debuteerde in 1915 als de kleermaker in Het wederzijds huwelijksbedrog van Langendijk bij Het Nederlands Volkstooneel. Vervolgens speelde hij bij Het Schouwtooneel, Het Vlaams Volkstooneel, het Gezelschap Louis de Vries en het N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel.

In 1931 richtte hij de Vereenigde Haagsche Spelers op, waarvan hij tot 1942 het directeursschap voerde. In dat jaar kwam er een einde aan het bestaan van zijn gezelschap, omdat hij weigerde de loyaliteitsverklaring te tekenen of zich aan te sluiten bij de Nederlandse Kultuurkamer. Pierre Balledux maakte deel uit van De Groep van Twaalf van het kunstenaarsverzet. Na de oorlog was hij verbonden aan de Toneelgroep 5 mei 1945. Voor zijn verdiensten jegens het vaderland getoond tijdens de bezetting ontving hij het Oorlogskruis 40-45.

In 1945 volgde de heroprichting van de Vereenigde Haagsche Spelers, dit ensemble werd later Zuid Nederlandsch Tooneel en vervolgens Speelgroep Phoenix. Tot 1958 voerde Balledux de directie over deze gezelschappen. Hij bespeelde voornamelijk de provincie en bracht tevens veel openluchtvoorstellingen (o.a. Mariken van Nieumegen). In 1960 voerde hij bij de Toneelgroep Studio de regie van Oranjehotel van Eduard Veterman. In 1948 vierde hij als Wortel in Boerenpsalm van Timmermans zijn 25-jarig jubileum in Den Haag.

Enkele belangrijke rollen die hij speelde waren Perlemoer in Potasch en Perlemoer van Montague Glass, Lefèbre in 'Madame Sans Gêne van Sardou, De Kruik in Merijntje Gijzen's jeugd van A.M. de Jong, Moenen in Mariken van Nieumegen en Arie Gozewijn in Oranjehotel van Veterman.

Pierre Balledux trouwde in 1931 met de actrice Erna Haffert.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de vertaling

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor het decor

Bronnen