De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Petronella Irene Allegonda Douwes (Amsterdam, 5 augustus 1964) is een Nederlands musicalzangeres en actrice. Douwes was onder meer te zien als Norma Desmond in de musical Sunset Boulevard en zal in theaterseizoen 2010-2011 zowel de rol van Killer Queen in de rockmusical We Will Rock You als de rol van Maria Callas in het toneelstuk Masterclass vertolken.

Biografie

Douwes is een dochter van de Amsterdamse kunsthandelaar Evert VII Douwes en Nelleke Huf, een nicht van de fotograaf Paul Huf en verre familie van de Amerikaanse filmster Doris Day. Ze groeide op in een gezin met drie broers en is ongehuwd. Op haar twaalfde besloot Douwes de havo op een internaat te volgen in Amersfoort. Na de havo studeerde ze aan de Brooking School of Ballet in Londen van 1983 tot 1986. Daarnaast volgde ze musicalcursussen in Salzburg en Wenen onder leiding van Susi Nicoletti en Sam Cayne. Zangles kreeg ze verder van Noëlle Turner en Carole Blaickner-Mayo.

Over het succes van Douwes

Douwes wilde tot haar 17e altijd verstandelijkgehandicaptenverzorgster worden. Al was ze wel veel met dans bezig. Na haar 19e ging ze studeren aan de Brookling School of Ballet in Londen. Na vele workshops en cursussen mocht Douwes meespelen in de door het Koninklijk Theater Carré geproduceerde musical Cats meespelen in 1987. De productie werd niet alleen in het Amsterdamse Carré gespeeld. Later speelde Douwes ook in Wenen in de musical Cats, die vervolgens ook in het Duits in Moskou te zien was, op één Russische zin na. De eerste Nederlandse productie van Cats was de kweekvijver van de Nederlandse musicalwereld zoals wij die nu kennen. De volgende Nederlandse musicalproductie waar Douwes in mocht meespelen was Les Misérables. hierin speelde ze de rol van Fantine. In de tijd dat ze in Les Misérables speelde, kreeg ze bezoek van tekstschrijver Michael Kunze en componist Sylvester Levay, die bezig waren een voorstelling te maken over de oude keizerin Elisabeth (Elisabeth in Beieren), ook wel Sissi genoemd. Ze kon hiervoor auditie doen en mocht op 3 september 1992 in Wenen de wereldpremière spelen van de musical Elisabeth. Deze voorstelling kwam (bewerkt) in 1999 ook naar Nederland geproduceerd door Joop van den Ende. Ook in Nederland speelde Douwes de keizerin.

Prijzen

Douwes ontving in Duitsland de Image 1996 voor haar vertolking van Elisabeth en ze werd in datzelfde jaar onderscheiden met de Duitse Publieksprijs voor haar rol in Cabaret (Duitsland). Ze werd genomineerd voor de beste vrouwelijke hoofdrol voor de John Kraaijkamp Musical Award 2000. Ze werd zesmaal verkozen tot beste musicalvertolkster door het blad Musicals, voor haar rol in Elisabeth en voor haar rol in 3 Musketiers, de Musical gekozen door het Duitse blad Da Capo als beste musicalactrice en mooiste vrouwelijke stem van Duitsland. Ze was winnares van de Duitse “Image 1996” voor haar rol in Elisabeth. Ze won de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Nederlandse Actrice in het Buitenland voor Elisabeth in 2002 (Essen). Ze werd in 2003 genomineerd voor een Musical Award voor haar hoofdrol als Milady de Winter in 3 Musketiers en in 2005 voor haar bijrol als Clara in Passion.

Ambassadrice

Douwes is ambassadrice van de Ingeborg Douwes Stichting, die in april 2000 door haar broer Evert werd opgericht. Diens eerste echtgenote Ingeborg Douwes overleed toen op 38-jarige leeftijd aan kanker. De Ingeborg Douwes Stichting (IDS) heeft als doel fondsen te werven voor psychosociale hulp aan kankerpatiënten en hun naasten. Douwes treedt in benefietconcerten voor deze stichting op. Daarnaast is zij ook ambassadrice voor een weeshuis in Sri Lanka.

Producties

Televisie

Douwes werkte mee aan vele televisieprogramma's in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Douwes zong voor de Oostenrijkse televisie een duet met José Carreras. In het voorjaar van 2001 werd door de NCRV de dramaserie Wilhelmina uitgezonden, waarin ze de rol van Margaretha van 't Sant vertolkte. In 2007 werkte ze mee aan de televisiezoektocht Op zoek naar Evita, als lid van het panel en als coach. Ook was Douwes te zien op de Duitse televisie in het programma Ich Tarzan, Du Jane. In 2008 nam ze weer plaats in de stoel van Op zoek naar en was ze tevens weer coach. Dit keer zocht het panel samen met Nederland de nieuwe hoofdrolspeler voor Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Vanaf 2009 nam Douwes plaats in het panel van Op zoek naar Mary Poppins. Verder speelde ze in het najaar van 2009 Conny Stuart in Annie M.G., een serie over Annie M.G. Schmidt. Rond dezelfde periode speelde zij een rol in Onderweg naar Morgen, als Diana Luzack. Sinds 1 januari is Douwes weer Op zoek naar Zorro.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Pia Douwes

Overige producties

Voor de Walt Disney-film Pocahontas heeft ze de Nederlandstalige titelrol ingezongen en ingesproken. Ze was soliste in Cole Porter's Songbook (2000). Met programma's als In Love With Musicals Again en Musical Moments toerde ze regelmatig met onder andere Uwe Kröger in Duitsland en Oostenrijk.

Externe Links

Bronnen