Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Philips Ontspannings Centrum, Eindhoven

Unknown.png

NaamPhilips Ontspannings Centrum, Eindhoven
PlaatsEindhoven
TypeTheaterzaal
Bouwjaar1929
Openingsdatum28 november 1929
Wikidata ID (Q-nummer)Q2364769
Bekijk de van Wikimedia / Wikipedia over Philips Ontspannings Centrum, Eindhoven


Unknown.png

Info Waarde
Afbeelding Geen afbeelding beschikbaar
Postcode: Geen postcode beschikbaar
Openingsdatum: Niet beschikbaar
Op de kaart: Ga naar kaart...
Wikimedia Commons: Niet beschikbaar
Gelegen in: Eindhoven (Q9832)


Bekijk deze en meer informatie op de website van Wikidata, of lees de pagina Philips Ontspannings Centrum op Wikipedia.


Informatie

Theater voor Philips medewerkers

In 1929 werd aan de Mathildelaan 81 in Eindhoven het Philips Ontspannings Gebouw gebouwd in opdracht van Anton Philips naar ontwerp van architect J.W. Hannath. In 1934 werd de eetzaal tot volwaardige toneelzaal verbouwd met groot toneel en oplopende vloer (architect Prof. Ir. Carl Witzman) en kreeg de naam Philips Schouwburg. In 1968 werd het toneel en het publieksgedeelte gerenoveerd o.l.v. de architecten Verhave, Luijt en De Jongh. Vanaf toen heette het theater Philips Ontspannings Centrum. In 1934 kreeg de grote zaal met 1 balkon 1100 zitplaatsen en de kleine zaal 515. Vanaf 1968 kreeg de grote zaal 2 balkons en 797 plaatsen. De kleine zaal kreeg er 523 Beide zalen hadden een lijsttoneel. De grote zaal, met orkestbak, had een toneelopening van 9,7 meter breed en 6,4 meter hoog. Het toneel zelf was 16,7 meter breed en 9,7 meter diep. Meerdere maten zijn onbekend. Er werd breed geprogrammeerd inclusief film.

Aanvankelijk was het theater alleen bestemd voor personeel van Philips, maar van lieverlede was ook 'gewoon' publiek welkom. In de Tweede Wereldoorlog werd een deel van het gebouw gevorderd door en voor de Duitsers. Toen Eindhoven in september 1944 werd bevrijd werd het gebouw ingericht als rooms-katholieke noodkerk. Wel werd er ook al cabaret gebracht en vanaf 1945 tevens films. Tot 1967 golden de Philips Schouwburg en Katholie Leven (zie aldaar) als de belangrijkste theaters van de stad. Toen Eindhoven in dat jaar een nieuwe schouwburg kreeg veranderde de naam in Philips Ontspannings Centrum. In 1991 werd het theater gesloten en afgebroken.

Bron: Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007

Premieres

Zie Category:Premieres Philips Ontspannings Centrum, Eindhoven

Zie ook Premieres P.O.C., Eindhoven

Bronnen