Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Peter van Straaten (1935-2016) was een Nederlands cartoonist en striptekenaar. Hij maakt zowel politieke prenten alswel grappen over 'het leven'. Peter van Straaten schreef de tekst voor twee theatervoorstellingen.

Biografie

Van Straaten doorliep een opleiding aan de Kunstnijverheidschool te Amsterdam. Hij begon zijn carrière in 1958 bij Het Parool, in eerste instantie als reportagetekenaar. Later begon hij ook politieke tekeningen te maken. Hij startte in 1968 met de strip Vader en Zoon in Het Parool. Deze politieke strip werd een groot succes en bleef tot in de jaren tachtig verschijnen. Sindsdien verzint hij dagelijks een onderschrift en maakt er een tekening bij voor Het Parool in de serie Dagelijks Leven. Daarin weet hij in spontane lijnen en zorgvuldige arceringen de schijn van het burgerlijke bestaan feilloos te doorgronden. Veel van zijn tekeningen in deze stijl werden gebundeld in een serie zorgelijke grappen. De eerste bundel in deze serie, Moeder ik ben niet gelukkig kwam uit in 1973. Dezelfde stijl wordt aangehouden in Peter's Zeurkalender, een scheurkalender die sinds 1993 (Peter's Zeurkalender 1994) jaarlijks wordt uitgegeven.

Daarnaast publiceerde hij onder meer in Humo (de rubriek Doe ik 't goed?) , Penthouse en Vrij Nederland. Voor laatstgenoemd tijdschrift schreef hij tussen 1984 en 2000 ook een wekelijkse feuilleton over het 'slordig leven' van de alleenstaande Agnes.

Vanaf 2010 is de Zeurkalender ook beschikbaar via de iPhone.

Voor Toneelgroep Centrum schreef hij twee lunchvoorstellingen: Welwezen (1986) en Een Lichte lunch(1986).

Zijn oudere broer Gerard is eveneens bekend als illustrator.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase als auteur

Bronnen