Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Peter Struycken (1939) is een Nederlands beeldend kunstenaar en kleurdeskundige. Hij studeerde van 1957 tot 1962 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1964 werd hij docent aan de kunstacademie te Arnhem. Struycken is in 1984 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Een bekend werk van Struycken is een serie postzegels uit 1981, die een uit puntjes opgebouwde beeltenis van koningin Beatrix tonen. Dit is een uitzondering in zijn oeuvre, omdat hij doorgaans abstract werk maakt. Zo heeft hij voor verschillende gebouwen computergestuurde verlichting ontworpen, onder meer voor het plafond van het Het Muziektheater, Amsterdam en voor de arcade van het Nederlands Architectuurinstituut te Rotterdam. Ook ontwierp hij de inrichting en verlichting van de aula van het Beatrix College en de concertzaal te Tilburg. Een ander opvallend ontwerp is dat van de Blauwe Golven, een inrichting van het Roermondsplein, onder de Nelson Mandelabrug in Arnhem waar afwisselend blauwe en witte stroken straatsteen in een golvend geheel zijn gelegd. Dit kunstwerk is meermalen in opspraak geraakt. Vanwege de hoge parkeerdruk heeft de Gemeente Arnhem er in 2004 en 2005 tijdelijk een parkeerplaats van gemaakt. Deze functie werd weer opgeheven in augustus 2005. In 2008 wil de lokale partij Pro Arnhem af van het kunstwerk. De partij wil er groen voor in de plaats hebben. In 1988 zijn tegelwanden gerealiseerd met 64 verschillende kleuren over 2,5 km gang in revalidatiecentrum De Hoogstraat aan de Rembrandtkade te Utrecht.

Werktechniek

Peter Struycken gebruikte in 1969 voor het eerst een computer om een kunstwerk te maken. Sinds die tijd vormt de computer een essentieel onderdeel van zijn onderzoek naar het in beeld brengen van structuren.

Zijn werk moet op een logische manier tot stand komen, ondubbelzinnig en controleerbaar zijn om inconsequenties te vermijden. Met behulp van de computer kan Struycken aan zijn kunstwerken een onderliggende structuur geven. Vanuit die structuur ontstaat dan een veelheid aan vormen, kleuren en processen die in al hun verscheidenheid toch diezelfde onderliggende structuur gemeen hebben.

Struycken maakt verschillende soorten kunst, onder meer schilderijen, tekeningen, ruimtelijke vormen, film, video en vormgeving van binnen- en buitenruimtes (vaak met behulp van licht).

Persoonlijk

Struycken is een broer van acteur Carel Struycken.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase

Bronnen