De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamPeter Kellenbach
Geboren22 juli 1914
's-Gravenhage
Overleden19 november 2007
Hoofddorp
BeroepComponist, Musicus
DisciplineMuziektheater
IMDb-profiel

Biografie

Peter Kellenbach (1914-2007) was een Nederlands componist en pianist.

In het begin van zijn carrière speelde en componeerde hij bij diverse grote balletgezelschappen. In de verfilming van Het Mysterie van de Mondscheinsonate (1935) van Willy Corsari, vertolkte hij het gelijknamige muziekstuk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij bij ondergrondse cabaretgezelschappen als De Molshoop en De Koplamp. Na de oorlog werkte hij bij het revuegezelschap van Floris Meslier, waar hij bevriend raakte met Toon Hermans. Voor hem schreef hij het liedje De Jeep van Jansen.

Hij schreef de muziek voor de (vroege) cabarets van Wim Sonneveld en incidenteel voor het ABC-cabaret van Wim Kan. Eén van zijn bekendste composities is Marjolijne, dat werd gezongen door Wim Sonneveld, op tekst van Annie M.G. Schmidt.

Voor de AVRO maakte hij samen met Herman Emmink jarenlang het radioprogramma Een lied aan de vleugel. Hij werkte mee aan diverse andere populaire programma's, zoals Hersengymnastiek, Als het triangelklokje klinkt van Wim Ibo en Polamiek van Alexander Pola. Kellenbach improviseerde jarenlang in zijn eigen programma Peter Kellenbach piano.

Hij schreef ook de muziek bij het hoorspel De marathonmuzikant, dat de NCRV in de jaren zeventig uitzond. Daarnaast begeleidde hij op de piano of vleugel vele cabaretiers en andere artiesten, waaronder Snip en Snap en Heintje Davids.

Nadat hij was gestopt met toneel en radio gaf Kellenbach les aan professionele operazangers. Hij speelde in verzorgingshuizen, bij de operettevereniging in Amstelveen en bij het koor van AMC-verpleegkundigen.

Kellenbach overleed op 93-jarige leeftijd.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd avoor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Bronnen