De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamPeter Appel
Surabaya
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Biografie

Peter Appel begint zijn loopbaan als danser bij het Nederlands Ballet in 1955, waar hij in 1959 bevorderd wordt tot solist, en aansluitend in 1961 eveneens als solist bij Het Nationale Ballet tot en met 1962. Vervolgens danst hij bij het ballet van Basel, waar hij tevens als balletmeester optreedt. Vervolgens vertrekt hij naar het ballet van Hamburg als balletmeester, maar waar hij ook solistenrollen danst.

Hierna fungeert hij kort als directeur van het Ballet van de Opera te Keulen, waar hij in 1966 medeoprichter is van het van het Institut für Bühnentanz, dat vanaf 1971 Tanzforum werd genoemd. Hij was aldaar 10 jaar lang artistiek leider. In 1976 stelt John Neumeier hem aan als balletmeester van het Ballet te Hamburg; een positie die hij drie jaar later verruilt voor die van het Ballet te Basel o.l.v. Heinz Spoerli; daar zal hij blijven tot en met 1991. Aansluitend vervult hij deze positie bij het ballet van de Deutsche Oper am Rhein te Düsseldorf/Duisburg tot 1996 en vervolgens bij het ballet van Zürich tot en met 1999. Tevens wordt hij wereldwijd gevraagd als gastdocent.

Peter Appel begon zijn opleiding in Nederland, maar vervolmaakte deze in Parijs bij o.a. bij Victor Gsovsky, Olga Preobrajenska, Ljubov Egorova en Mathilde Kschessinskaja. Na zijn kennismaking met het repertoire van Balanchine bij het Nederlands Ballet en Het Nationale Ballet vervolgt hij zijn opleiding bij Abdurachman Kumysnikov en Karel Shook, met name om het verband tussen de Balanchine stijl en de oorspronkelijke St. Peterburgse stijl te onderzoeken. Als balletpedagoog heeft hij met name in de Duitse landen grote invloed gehad op de ontwikkeling van een hele generatie dansers.

Zie verder: Website Rheinoper

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Foto's

Suite en blanc 212172.jpg Le prisonnier du caucase 191730.jpg

Links: Peter Appel en Sonja van Beers in Suite en blanc, het Nederlands Ballet 1959. Rechts: Peter Appel in Le Prisonnier du Caucase, Het Nationale Ballet 1962. Foto's Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Video

Les Forains

Bronnen