De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bestand 174900.jpg


Foto: Maarten Brinkgreve. Collectie TIN.

NaamPauline de Groot
Geboren1942
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans
VIAF-profiel

Biografie

Pauline de Groot (1942) is een Nederlands danseres, choreograaf en dansdocent. Zij is één van de grondleggers van de moderne dans in Nederland. Zij begon haar danscarrière in de jaren vijftig van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten. Zij heeft daar gewerkt met de groten der aarde op het gebied van de dans, zoals Martha Graham en Merce Cunningham. In 1965 keert ze terug naar Nederland en begint haar eigen Dans Studio Pauline de Groot, waar ze vervolgens haar op Amerikaanse leest geschoeide ideeën over dans introduceert.

Als exponent van de vrije dans ligt bij De Groots werk de nadruk niet op een verhaal of op vaste bewegingspatronen, maar op het lichaam en de beweging zelf. Ze gebruikt natuurlijke, ongemaniëreerde bewegingen en ze laat zich daarbij inspireren door onder andere contactimprovisatie en oosterse bewegingsfilosofieën als t’ai chi. Enkele dansers die bij haar gezelschap gedanst hebben zijn: Yoka van Brummelen, Johan Kos en James Tyler. Pauline de Groot wordt samen met Koert Stuyf gezien als de grondlegger van de moderne dans in Nederland.

Behalve choreograaf en danseres is Pauline de Groot ook dansdocent. Jarenlang is ze verbonden geweest aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Foto's

De nachtvoorstelling 202470.jpg De nachtvoorstelling 202464.jpg

Pauline de Groot in Zweefpunt, 1973. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Bronnen