De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Pauline Mol (1953) studeerde Nederlands en Theaterwetenschap. Van 1973 tot 1985 was ze medewerkster bij TeJAter TeNEEter. Daar was zij verantwoordelijk voor het opzetten van verschillende themagerichte spelprojecten in het basisonderwijs, bege-leiding van kinderen en leerkrachten, en voor de verslaggeving van ervaringen en inzichten uit de onderzoeksprojecten naar het gebruik van theatrale middelen.

Vanaf 1982 legde zij zich steeds meer toe op het schrijven van teksten en op werkzaamheden als dramaturg en artistiek coördinator. Na haar vertrek bij Tejater Teneeter schreef zij op free-lance basis teksten voor theater en televisie. Van 1990 tot 1998 had zij de artistieke leiding van jeugdtheatergezelschap Theater Artemis. Tegenwoordig schrijft zij weer op freelance basis voor het jeugdtheater.

De toneelstukken van Pauline Mol zijn sterk beïnvloed door sprookjes en mythen. Als geen ander weet ze de meta-verhalen die we allemaal kennen te vertalen naar de belevingswereld van kinderen. De zoektocht naar en tevens het bewaren van de spiritualiteit en intuïtie van het kind vormen de kern van haar werk. Haar taalgebruik is veelal ritmisch en poëtisch; haar stukken confronteren maar bieden tegelijkertijd troost.

In 1999 won Mol de Kaas & Kappes toneelschrijfprijs voor haar stuk Bison & zn.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de begeleiding

Externe Links

Bronnen