Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Biografie

Paul Ruven (1958) is een Nederlandse scenarioschrijver, scriptdoctor, filmregisseur en regisseur van tv, muziekvideoclips en reclames.

Hij regisseerde een aantal speelfilms, zoals de geheel gezongen De Tranen Van Maria Machita met onder andere Ellen ten Damme en Jacques Herb met liedteksten van Frank Boeijen, Ivo de Wijs, Rob Chrispijn, Frans Mulder, Theo Olthuis, Alex Alberts en Jacques Klöters. Alle muziek voor deze film was van Frank Affolter.

Ook regisseerde Paul Ruven Filmpje! met onder andere Paul de Leeuw en Arjan Ederveen, dat meer dan 1 miljoen bezoekers trok. Hij was creative producer van de AVRO-politieserie over vermiste personen Spoorloos verdwenen. Ook heeft hij meer dan 100 reclamefilmpjes geregisseerd van onder andere KPN, de Nederlandse Spoorwegen, McDonalds en ABN AMRO. Hij regisseerde diverse videoclips, onder andere voor André Hazes en Van Dik Hout. Twee door hem geregisseerde videoclips (één van Marco Borsato en één van Kane) waren genomineerd voor een TMF Award voor beste videoclip. Tevens won hij drie Gouden Kalveren: Voor Mafrika, De Tranen van Maria Machita en Zap. Hij is co-scenarist van Alaska, dat de Oscar won voor beste buitenlandse studentenfilm. Voor de Filmkrant schreef hij artikelen over zijn verblijf in Hollywood. Hij schrijft blogs over Hollywood, films, scenarioschrijven en het pitchen van ideeën onder de naam Rijkdooreenzin op de site "rijk door een zin".

In 2007 schreef hij samen met filmmaker Marian Batavier het boek 'Het Geheim Van Hollywood', met als ondertitel 'De gouden succesformule voor schrijvers, acteurs, regisseurs en andere filmliefhebbers'. In 2008 kwam de Engelse vertaling uit: 'Screenwriting for money and awards'. In 2009 schreef hij samen met filmmaker Marian Batavier het boek 'Rijk door 1 zin', met als ondertitel 'Het gouden filmidee: Hoe verzin je het & hoe verkoop je het?'.

In 2008 kwam zijn film 'Mafrika' uit, welke hij maakte in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij wilden graag een film over Afrika die jongeren een breder beeld zou geven over dit continent. In 2010 kwam zijn film Gangsterboys uit, die al snel een Gouden Film werd. In 2010 nam hij op Aruba de speelfilm 'Me & Mr Jones' op rond de zaak van Joran van der Sloot. Begin 2011 wordt de film in de bioscopen verwacht. Sinds 2008 is hij ook producent bij Talent United Film & Tv, samen met Rene Huybrechtse.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en die hij heeft geregisseerd, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur
  • Idem de voorstelling waarin hij zelf is opgetreden
  • Idem voor de muziek

Externe links

Bronnen