Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Informatie

De Theaterencyclopedie wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal instanties. Het is een uitgave van het Allard Pierson en Stichting TiN, en wordt gefinancierd door Podiumkunst.net.

Allard Pierson

Het Allard Pierson is het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Het museum probeert verbindingen te leggen tussen de wereld van de universiteit met de maatschappij.

Het van oudsher archeologische Allard Pierson Museum fuseerde in 2019 met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam tot het Allard Pierson. Daardoor bevat het museum een uiteenlopende variëteit aan verschillende soorten collecties: van archeologische objecten uit Egypte, Griekenland en de Romeinse tijd tot middeleeuwse boekdrukkunst, van de universiteitscollecties tot cartografie, en van Joodse cultuurgeschiedenis tot grafische vormgeving en typografie.

AP logo.png

Ook de uitvoerende kunsten zijn onderdeel van de collecties van het Allard Pierson. De muziekcollectie loopt van bladmuziek uit de zeventiende eeuw tot digitale streams uit de moderne tijd. Klassieke muziek, pop, jazz en improvisatie zijn onder meer vertegenwoordigd. Aanwezige collecties zijn onder meer de historische collectie van de Maatschappij tot Bevordering van de Toonkunst, en meer hedendaagse collecties als Gaudeamus, Donemus, het Nederlands Jazz Archief en het voormalig Nederlands Pop Instituut.

De Theatercollectie van het Allard Pierson omvat de collectie van het voormalig Theater Instituut Nederland (tegenwoordig Stichting Theater in Nederland). Deze collectie is nog steeds eigendom van Stichting TiN, maar is in beheer bij het Allard Pierson. De collectie bevat meer dan een half miljoen objecten vanaf de zeventiende eeuw, waaronder maskers, kostuums, poppen, maquettes, affiches, voorstellingsdocumentatie, ontwerpen en archieven.

Stichting TiN

TiN Logo.png

Stichting TiN (Theater in Nederland) is opgericht na de sluiting van het Theater Instituut Nederland (TiN). Het is de eigenaar van de Theatercollectie van het Allard Pierson, welke bij het museum in beheer is.

De stichting maakt zich sterk voor projecten en activiteiten die de zichtbaarheid en actualiteit van de collectie vergroten, zoals onderzoek, bruiklenen, schenkingen, tentoonstellingen en publicaties. De Theaterencyclopedie is daar een van de voorbeelden van. Stichting TiN is initiatiefnemer van de Vriendenkring Theatercollectie.

Podiumkunst.net

Podiumkunst.net is in 2021 opgericht als netwerk van zes instellingen: Allard Pierson, Beeld & Geluid, Nederlands Jazz Archief, Stichting Omroep Muziek, Theaterkrant.nl en Stichting TiN. Podiumkunst.net heeft als doel om de schatkamers van de verschillende instellingen binnen de podiumkunsten met elkaar te verbinden en open te stellen voor makers, onderzoekers en liefhebbers. Het einddoel is een integraal en toegankelijk digitaal overzicht van het Nederlandse podiumkunsterfgoed. Daarnaast organiseert Podiumkunst.net regelmatig activiteiten voor verschillende doelgroepen, waaronder de webinar Archiveren voor Dummies. Podiumkunst.net werkt volgens de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed (NSDE).

PK Logo RGB BW-1024x393.png

Podiumkunst.net valt binnen de Basisinfrastructuur (BIS) en wordt zodoende gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. De Theaterencyclopedie is een van de projecten binnen Podiumkunst.net.

De op deze pagina gebruikte afbeeldingen zijn bewerkingen van bestaande afbeeldingen in de TheaterEncyclopedie. Klik hieronder voor meer informatie.

Bronvermelding

  • Header-achtergronden-partners.png; bewerking van bestand 50xxx3904.0003-2, Charlatans, A Medicine Show, Leo van Velzen fotografie

Edit deze pagina