Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Schouwburg Eindhoven.jpg

NaamParktheater, Eindhoven
Eerdere naamStadsschouwburg, Eindhoven
PlaatsEindhoven
TypeTheatergebouw
Bouwjaar1964
Openingsdatum2 oktober 1964
OpeningsvoorstellingDe bruiloft van Figaro - Ensemble - 1964-10-02
 Website


Parktheater

Architect: C. Geenen, L. Oskam / Architecten

Bouwjaar: 1964

Naam: Stadsschouwburg (1964-2006); Parktheater (vanaf 2007)

Korte historie Parktheater

De voormalige Stadsschouwburg Eindhoven werd in 1964 geopend in aanwezigheid van Prinses Beatrix. De Eindhovense architecten Cees Geenen en Leo Oskam hadden met de schouwburg voor die tijd een uniek gebouw van grote rijkdom en grandeur gecreëerd.

Begin jaren '90 was de schouwburg toe aan een grondige evaluatie, waarbij een lijst van gebreken werd samengesteld: de geluidsoverlast van het Globetheater naar de Grote Zaal en omgekeerd, de slechte zichtlijnen en decor-beperkingen van het Globetheater, de hoge temperaturen in het gebouw, de asbest en de verouderde luchtbehandeling-installatie.

In september 1995 ging de gemeenteraad akkoord met de plannen voor de renovatie en nieuwbouw.

Renovatie Parktheater

Tussen 2005 en 2007 is het theater volledig gerenoveerd en uitgebreid met de nieuwe, multifunctionele Philipszaal. Op 15 januari 2007 opende het nieuwe Parktheater, gevolgd door de opening van het restaurant Park en Pluche in oktober 2007.

Voor de renovatie en de bouw van de Philipszaal Parktheater Eindhoven werd het bureau 'Architecten en I en' ingeschakeld. Het ontwerp voor de multifunctionele Philipszaal van architect Arie van Rangelrooy is geïnspireerd op het Teatro Central uit Sevilla. Dit theater werd gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1989.

Het theater kreeg namens de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) de titel 'Theater van het Jaar 2014'. Tevens werden ze door dezelfde organisatie in 2019 beloond met de Marketingprijs.

Premieres

Voorstellingen die in dit theater in premiere zijn gegaan, zie Premieres Parktheater, Eindhoven

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007