De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamPam Henning
Volledige naamCornelia Catharina Pamela Ingenegeren
Geboren20 november 1917
Batavia
Overleden12 juni 2008
Eindhoven
BeroepCabaretière, Actrice
TrefwoordenCabaret

Biografie

Pam Henning (Batavia (1917 - 2008) was een Nederlands cabaretière en actrice. Zij genoot de volgende opleiding: Lyceum, L.A. Tekenen, Diploma Leerarbeid en Diplôme de Danse van het CID te Brussel (1939). Zij begon in 1939 als danseres bij Ankie Heukers, werkte in de opera "Hofmann's vertellingen" en "De AVRO op stap met Snip en Snap" en was in 1940 in Brussel voor de opnamen van de speelfilm "Van het een komt het ander" toen de oorlog uitbrak. Met haar toenmalige echtgenoot ging zij naar Nederlands Oost-Indië, waar beiden korte tijd bij het ABC Cabaret van Wim Kan en Corry Vonk werkten en met een eigen gezelschap toneel brachten op heel Java. Pam Ingenegeren, zoals zij zich toen nog noemde, maakte ook de decors.

In 1946 keerde zij na vier jaar in een interneringskamp te hebben gezeten naar Nederland terug en kwam zij opnieuw bij het ABC Cabaret. Zij ging meewerken aan radio-programma's als "Negen heit de klok", "Triangelcabaret", "Bonte Dinsdagavondtreinen", "Artiestencafé" en verschillende hoorspelen (steeds op freelance-basis), werkte mee aan experimentele tv-uitzendingen bij Philips onder Erik de Vries, maar trad nadat zij eind 1953 na een kortstondig huwelijk met Kees Brusse (1948-1953) was hertrouwd slechts incidenteel op. Wel regisseerde zij nog kindercabaret en hield zij zich bezig met het schilderen van portretten en landschappen. Zij exposeerde de afgelopen dertig jaar in India, Nederland en Frankrijk, waar zij de laatste jaren woonachtig was.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor het decor

Bronnen