De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamOtto van der Mieden
Geboren1945
Den Haag
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel

Biografie

Otto van der Mieden (1945) is Nederlands poppenspeler. Al vanaf zijn achtste levensjaar speelt hij als een kleine spullenbaas poppenkast voor zijn vriendjes. Een paar jaar later is de verschijning van het Handboek voor de poppenspeler van poppenspeler Wim Meilink het begin van een verzameling boeken en prenten, die vanaf 1970 met grote passie uitgroeit tot een bibliotheek van meer dan zevenduizend publicaties thans en deze is toegankelijk voor studiedoeleinden.

De verdere verzameling van alles wat te maken heeft met het internationale poppentheater, zowel historische objecten – schimmen, papieren theatertjes, wayangfiguren, hand-, stang-, stok- en trekpoppen, marionetten, literatuur en grafiek – als hedendaagse kunststukken, leidt in 1984 tot de oprichting door Otto van der Mieden van het Poppenspe(e)lmuseum te Vorchten, een dorpje in het noordoosten van de provincie Gelderland, vlakbij de rivier de IJssel. Het museum realiseert – naast de tijdelijke tentoonstellingen – ook reizende themaexposities in het binnen- en het buitenland.

De oprichter is tot op heden nog steeds directeur en conservator van het museum. Meer over hem, zie de museale poppenspelnotitie nr. 47.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Externe Links

Bronnen