Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamOtto van der Mieden
Geboortedatum1945
Geboorteplaats Den Haag
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel
VIAF-profiel286129826

Biografie

Otto van der Mieden (1945) is Nederlands poppenspeler. Al vanaf zijn achtste levensjaar speelt hij als een kleine spullenbaas poppenkast voor zijn vriendjes. Een paar jaar later is de verschijning van het Handboek voor de poppenspeler van poppenspeler Wim Meilink het begin van een verzameling boeken en prenten, die vanaf 1970 met grote passie wordt opgebouwd en uitgroeit tot een bibliotheek van meer dan zevenduizend publicaties, die ook toegankelijk is voor studiedoeleinden.

De verdere verzameling van alles wat te maken heeft met het internationale poppentheater, zowel historische objecten – schimmen, papieren theatertjes, wayangfiguren, hand-, stang-, stok- en trekpoppen, marionetten, literatuur en grafiek – als hedendaagse kunststukken, leidt in 1984 tot de oprichting door Otto van der Mieden van het Poppenspe(e)lmuseum te Vorchten, een dorpje in het noordoosten van de provincie Gelderland, vlakbij de rivier de IJssel. Het museum realiseert – naast de tijdelijke tentoonstellingen – ook reizende themaexposities in het binnen- en het buitenland.

De oprichter is tot op heden nog steeds directeur en conservator van het museum. Meer over hem, zie de museale poppenspelnotitie nr. 47.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Liever geen Bloemen - Dokumentair Aktueel Theater - 1970-09-25
Appelpan, meneertje dan - Poppentejater Otto van der Mieden - 1975-10-27
De wonderbaarlijke waar gebeurde ontsnapping van de heer P. - Poppentejater Otto van der Mieden - 1977-10-07
Heer Stuiterbal - Poppentejater Otto van der Mieden - 1982-02-06
Mandeman - Poppentejater Otto van der Mieden - 1987-10-15
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur
  • Idem voor het decor
  • Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Externe Links

Bronnen