Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Otto Tausk (1970) is een Nederlands dirigent. Zie wikipedia.

Opleiding

Tausk won al prijzen met zijn vioolspel toen hij heel jong was. Hij studeerde viool bij Viktor Liberman en István Párkányi. Hij studeerde orkestdirectie bij Jurjen Hempel en Kenneth Montgomery. Hij studeerde daarna verder bij de Litouwse dirigent en pedagoog Jonas Aleksa aan het conservatorium van Vilnius.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en die hij heeft gedirigeerd, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Turings tijgers - LeineRoebana - 2003-04-24
De karper - een Kerstsprookje - Rotterdams Philharmonisch Orkest - 2005-12-18
De reisgenoot - Ni! Producties - 2006-02-12
Roald Dahls Roodkapje - Rotterdams Philharmonisch Orkest - 2006-03-05
De dood van Poppaea - Rotterdams Philharmonisch Orkest & Wilco - 2006-11-18
Dances - Dansgroep Krisztina de Châtel - 2008-05-17
Woolf - Het Nationale Ballet - 2009-03-17
Concertante - Het Nationale Ballet - 2009-03-17
Lontano - Het Nationale Ballet - 2009-03-17
Sheherazade - Het Nationale Ballet - 2009-06-19
Tryst - Het Nationale Ballet - 2009-09-10
Aïda – Arabische prinses verdwaald op Koninginnedag - Het Muziektheater Amsterdam - 2011-09-23

Activiteiten

Vanaf september 2007 is Tausk de chefdirigent van Holland Symfonia. Hij was eerder assisistent-dirigent van Valery Gergiev bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tausk maakte zijn debuut als invaller voor Valery Gergiev bij diens orkest van het Mariinskitheater tijdens het Gergiev Festival in 2003. In 2004 maakte Tausk zijn debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest (met de symfonie nr. 5 van Tsjaikovski).

In juni 2006 leidde Tausk een productie van De Nederlandse Opera van de première van een nieuwe opera van Michel van der Aa After Life, de opening van het Holland Festival van dat jaar. Tausk dirigeerde verder concerten in de zaterdagmatineeserie in het Concertgebouw in Amsterdam met onder meer de wereldpremiere van een kameropera van Rudolf Escher en het War Requiem van Benjamin Britten. Hij dirigeerde onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Noord Nederlands Orkest, het Brabants Orkest, het Orkest van het Oosten, Holland Symfonia, het Nederlands Studenten Orkest en het Nederlands Studenten Kamerorkest. Verder deed hij gastdirecties bij een aantal Zweedse orkesten (Norrköping, Helsingborg en Gävle), het Savaria Symfonieorkest in Hongarije, de BBC Scottish Symphony Orchestra, het orkest van Nizjni Novgorod, en deFilharmonie in Antwerpen.

Tausk was vaste dirigent van de hedendaagse-muziekensembles Orkest de Volharding en was van 2001 tot 2007 vaste dirigent van het Ensemble MAE. Verder dirigeerde hij het Nieuw Ensemble en het Asko Ensemble.

Hij werkte samen met onder andere de solisten Ian Bostridge, Thomas Hampson, Ronald Brautigam en Pieter Wispelwey.

Tausk is hoofdvakdocent orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium.

Prijzen en onderscheidingen

Tausk won con onore de eerste prijs en de Emma Contestabile-prijs aan de Accademia Musicale Chigiana, de dirigentencursus in Siena, Italië. Op het dirigentenconcours van Besançon kreeg hij de operaprijs voor Mozarts Così fan tutte. Tijdens het Gergiev festival in 2002 in Rotterdam werd Tausk als enige Nederlander uitgekozen om deel te nemen aan de masterclass van Valery Gergiev, waarna hij de Anton Kersjes van de Groenekan-beurs kreeg toegekend.

Bronnen