De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamOtto Sterman
Volledige naamOtto Hendrik Sterman
Geboren7 mei 1913
Amsterdam
Overleden19 november 1997
Amsterdam

Biografie

Op 19 november 1997 overleed acteur en voordrachtskunstenaar Otto Sterman. Otto Hendrik Sterman, de zoon van een Hollandse moeder en een vader uit Curaçao, werd geboren op 7 mei 1913. Otto Sterman was de eerste gekleurde ster in het Nederlandse toneel. Vanaf 1935 tot 1947 combineerde hij zijn werk als gymnastiekleraar en masseur met toneelspelen.

Sterman debuteerde in 1935 als West-Indische bediende in De Familie Kegge van Hildebrand bij het Nieuw Schouwtooneel en werd daarmee de eerste kleurling op het Nederlandse toneelpodium. Als acteur werd hij lange tijd voornamelijk gekozen op zijn huidskleur: hij speelde de donkere chauffeur, de aanvoerder van de negers, de Arabische koopman. Vanaf 1935 speelde hij vrijwel alle rollen voor zwarte acteurs die zich in het repertoire van de gevestigde gezelschappen voordeden. De oorlog en zijn ervaringen met de zwarte bevrijders maakten Sterman ervan bewust, dat zijn toneelrollen vaak discriminerend waren. Aan zijn groeiende bewustzijn van discriminatie gaf hij gehoor door als voordrachtskunstenaar tegen kolonialisme en racisme in Nederland te strijden.

Vanaf 1952 trok hij het land in met soloprogramma's waarin zijn afkomst en donkere huidskleur een belangrijke plek innamen. Hij gaf zijn programma's titels als: Ik ben een neger, De neger speelt en Alleen voor blanken. Bij de jonge televisiekijkers werd hij bekend als de sprookjesvertellende oom Otto. Naast zijn radio- en televisiewerk speelde Sterman in diverse films zoals Wan Pipel van Pim de la Parra en De Johnsons van Rudolf van den Berg. Otto Sterman werd 84 jaar.

Bij zijn overlijden

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Otto Sterman


Scènefoto's

Androcles en de leeuw 97971.jpg De eerbiedige lichtekooi 368752.jpg

Links: V.l.n.r. Rita Maréchal, Dick Scheffer, Otto Sterman in Androcles en de leeuw, Ensemble 1967. Foto: Maria Austria/MAI. Rechts: Ko van Dijk, Otto Sterman, Myra Ward in De eerbiedige lichtekooi, 1951. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Het versteende woud 95082.jpg Het versteende woud 95086.jpg

Links: op de foto o.a. Rie Gilhuys, Elly van Stekelenburg, Dick van Veen, Otto Sterman, Joan Remmelts in Het versteende woud, Centraal Toneel 1940. Foto: Kurt Kahle. Collectie: TIN. Rechts:Het versteende woud, Centraal Toneel 1940. Foto: Kurt Kahle. Collectie TIN.

Bronnen