Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamOskar Schlemmer
Geboren4 september 1888
Stuttgart
'Overleden13 april 1943
Baden-Baden
BeroepBeeldend kunstenaar
VIAF-profiel
'RKD-profiel


Een kort fragment van Das Triadisches Ballett van Oskar Schlemmer uit de collectie van het voormalig Theater Instituut Nederland in een choreografie/bewerking van Gerhard Bohner, muziek van Hans Joachim Hespos, kostuums door Ulrike Dietrich en als uitvoerenden Anne Brossier, Maya Li, Terence Kalba en Ivan Liska

Biografie

Oskar Schlemmer (1888-1953) was een Duits beeldend kunstenaar, die vooral bekend is door de ontwikkeling van zijn Das Triadisches Ballett .

Van 1906 tot 1910 studeerde Schlemmer aan de Kunstakademie in Stuttgart. In het voorjaar van 1911 maakte hij samen met Otto Meyer-Amden een wandschildering in de kapel te Stuttgart. In de herfst van 1911 vestigde Schlemmer zich voor een jaar in Berlijn. Daar ontmoette hij de schilders van de groep Der Sturm. Onder invloed van de schilders André Derain en Picasso schilderde Schlemmer zijn eerste kubistische werken.

In de Eerste Wereldoorlog was hij soldaat in het westelijk front. Na terugkeer zette hij de kunstenaarsgroep Uecht op. In 1920 zette hij het Triadisches Ballett op en liet dat onder meer opvoeren in het Bauhaus, waar hij in 1920 was komen werken. Ook was hij leraar schilderkunst in Dessau. Het Bauhaus vond dat theater een politieke lading moest hebben, Schlemmer was het hier niet mee eens en verliet in 1929 het Bauhaus en ging naar Parijs. In 1930 werkte hij daar delen van zijn triadische ballet verder uit. Door de opkomst van het nationaalsocialisme werd in 1933 een tentoonstelling van schilderijen van hem verboden. In 1937 werden verschillende werken van hem als Entartete Kunst tentoongesteld.

Zie verder uitgebreid [wikipedia in het Engels

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest met een choreografie van hem, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen