Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Openluchttheater, Driebergen

Unknown.png

NaamOpenluchttheater, Driebergen
PlaatsDriebergen
TypeOpenluchtlocatie
ArchitectJ. van Velthuijsen
Bouwjaar1952
Openingsdatum15 juli 1952


Intrigerend toneelgebouw

Op initiatief van de plaatselijke middenstand en de VVV werd in 1952 in het Driebergsebos in Driebergen-Rijsenburg een openluchttheater aangelegd naar ontwerp van L. van Velthuijsen, hoofd van de plantsoenendienst.

Het had een capaciteit van 1000 zitplaatsen en 8000 staanplaatsen. Tussen het publiek en het podium was een zeven meter brede vijver. Een opmerkelijk gebouw in de vorm een trap fungeerde als klankbord. De akoestiek was mede daardoor opmerkelijk goed. In het bouwwerk waren ook de toiletten en kleedkamers ondergebracht.

Toen de publieke belangstelling afnam werd er in 1961 een Arrensleemuseum in gevestigd dat in 1963 verhuisde naar Vierhouten. Wel werd het theater tot begin jaren zeventig van de vorige eeuw gebruikt door plaatselijke verenigingen. Het laatste grote evenement was de viering van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Juliana op 5 september 1973.

Een paar jaar later kwam er een definitief einde aan dit theater met zijn karakteristieke toneelgebouw, dat werd gesloopt.

Bron

  • Openluchttheaters in Nederland door Eric Alexander en Nico van der Krogt. Uitgave Walburg Pers, 2011.