Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


   Vastlegging

   Informatie

   Oorlog van Rainald Goetz vertaald door Tom Kleijn, Rezy Schumacher

   De Trust

   Seizoen: 1988/89

   Regie: Theu Boermans

   Muziek: Johann Sebastian Bach, Arno Kranenborg, Maarten van Loon

   Productie: Marc Braun, Rik Launspach

   Choreografie: Ricardo Anemaet

   Decorontwerp: Guus van Geffen, Remmelt van Kleef, Jan Maarten Pilkes

   Lichtontwerp: Guus van Geffen

   Muziek: Arno Kranenborg, Maarten van Loon

   Uitvoerenden: Anneke Blok, Lukas Dijkema, Marisa van Eyle, Bert Geurkink, Marieke Heebink, Khaldoun Elmecky, Jaap Spijkers, Eelco Vellema, Gerrie Verhoeven, Inge Marit van der Wal

   Video (volledige registratie)

   Lengte: 2 uur en 21 minuten.

   Uitgever: Voorstellingsregistratie door Theater Instituut Nederland, 1989.

   De publicatie van deze voorstellingsregistratie werd mede mogelijk gemaakt door Yoap Brugmann in het kader van de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

   Over deze voorstelling

   Rika Launspach (links) en Lukas Dijkema. Foto: Rob ten Broek. Collectie TIN.

   De Trust introduceerde de Duitse toneelschrijver Rainald Goetz (geb. 1954) in Nederland met opvoeringen van zijn trilogie 'Oorlog'/'Veldslagen'/'Koliek', de monoloog 'Cataract' en 'Jeff Koons'.

   Geweldadige omwenteling is het belangrijkste thema in de trilogie "Oorlog" van Rainald Goetz. In het eerste deel "Heilige Oorlog" toont hij ons de geschiedenis waarin het geweld noodzakelijk blijkt als voorwaarde voor maatschappelijke verschuivingen. In "Veldslagen" is geweldadigheid een zuiveringsritueel dat noodzakelijk is om de gezinsstructuur in stand te houden. In "Koliek" tenslotte is het geweld tegen de mens zelf gericht, de oorlog in het hoofd van een man. Met behulp van het gewelddadige denken wordt het bestaan tot in zijn essentie ontleed. (Bron: Blog Dramaturgie HKU

   Bronnen