De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het uur U 153163.jpg


Onno Molenkamp en Betsy Smeets in Het uur U, 1957. Foto: Particam Pictures/MAI.

NaamOnno Molenkamp
Geboren17 januari 1923
Fort de Kock, Bukittinggi
Overleden11 juli 1990
Heemskerk
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Onno Edgar Molenkamp (1923 -1990) was een Nederlands acteur en regisseur.

Biografie

Onno Molenkamp kwam op jeugdige leeftijd naar Nederland. Hij doorliep het gymnasium (A) in Hilversum en begon na de oorlog toneel te spelen bij een amateurgezelschap o.l.v. Jack Hamel. Dit leidde ertoe dat hij in 1946 toelatingsexamen deed voor de Toneelschool, Amsterdam. Daar haalde hij na drie jaar zijn einddiploma.

Hij debuteerde in september 1949 bij Toneelgroep Comedia en heeft daarna elk seizoen op de planken gestaan. Daarnaast regisseerde hij Toneelgroep Centrum, Toneelgroep Arena, Werkgroep Rotterdams Toneel, etc.) en was er veel film-, radio- en tv-werk.

Hij gaf jarenlang les aan de Toneelschool Arnhem en werd in 1979 samen met Elisabeth Hoytink onderscheiden met de Albert van Dalsum-prijs voor "Later op de avond". Actrice Joss Flühr was zijn vrouw.

Onno Molenkamp stierf op 11 juli 1990 na een ziekbed in zijn woonplaats Amsterdam.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.


Bronnen