Off-Broadway (term)

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Off-Broadway (term) is een begrip in de theaterwereld voor kleinschalige theaterproducties in New York City al of niet in Manhattan en het theaterdistrict van Broadway.

Deze kleinere producties zijn vaak meer experimentele voorstellingen worden in andere theaters in Manhattan geprogrammeerd. Deze worden ook wel off-Broadway (term) genoemd, waarbij het gaat om theaters met een publiekscapaciteit van tussen de 100 en niet meer dan 500 stoelen. Behalve de omvang van de producties en de zaalcapaciteit is ook de organisatie van deze theaters vaak anders dan in de grote Broadway theaters, met name t.a.v. de financiering en de arbeidsvoorwaarden voor de makers en uitvoerenden.

Echter veel producties die in het off-Broadway circuit succesvol blijken te zijn worden daarna naar de grote Broadway theaters verplaatst en al of niet opnieuw geproduceerd.

Voorts kent men ook de term off-off Broadway, die verwijst naar meestal experimentele voorstellingen in theaters in New York City met een publieks capaciteit van minder dan 100 zitplaatsen.

Zie verder wikipedia in het Engels