De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamNoortje Herlaar
Geboren22 april 1985
Vlaardingen
BeroepActrice, Zangeres
 Website

Noortje Herlaar (1985) is een Nederlandse actrice en zangeres. Op zondag 24 januari 2010 won zij de finale van het televisieprogramma Op zoek naar Mary Poppins, waardoor zij de hoofdrol van Mary Poppins ging vertolken in de gelijknamige musical, die sinds 27 maart 2010 in het Circustheater in Scheveningen te zien is.

Biografie

Noortje Herlaar groeide op in Maassluis en volgde vanaf haar vierde jaar de plaatselijke balletschool. Toen ze negen was, ging ze de vooropleiding van de Havo voor Muziek en Dans volgen aan de Dansacademie in Rotterdam. Tijdens haar opleiding aan het Stedelijk Gymnasium in Schiedam speelde ze in enkele schoolproducties en in haar vrije tijd volgde ze zes jaar lang lessen op de Jeugdtheaterschool Hofplein in Rotterdam en was daar in meerdere voorstellingen te zien. In 2003 startte Herlaar haar opleiding aan de Muziektheateracademie van het Rotterdams Conservatorium, van de Hogeschool voor de Kunsten Codarts. Hier volgde zij zang-, dans, interpretatie- en spellessen bij diverse vakdocenten, waaronder zangdocent Alberto ter Doest (Estill Voice Training System - EVTS). Tijdens deze studie volgde Herlaar ook workshops van gastdocenten als Mary Hammond (EVTS), Barbara Duijfjes, Vincent van Warmerdam, Frans Ehlhart en Carlos Garcia (commedia dell'arte). In het studiejaar 2004/2005 volgde Herlaar tevens het voorbereidend jaar voor de Dansacademie van Codarts met klassiek ballet en moderne dans. In haar vrije tijd was zij leadzangeres bij verschillende bands, waaronder de Big band van Koos Mark en de 10 koppige 70's/80's-showband DISCO. In juni 2007 studeerde Herlaar af met haar solovoorstelling La Vie en Rose, waarmee ze o.a. in het Comedy Theater in Amsterdam te zien was.

Na haar studie ging Herlaar als actrice aan de slag bij Theater Terra in de rondreizende familievoorstelling Matroos in de Doos‚ naar een boek van Daphne Deckers. Vervolgens werd ze aangenomen bij de musical Dirty Dancing, waarin ze ruim een jaar de rol van Lisa Houseman in het Beatrix Theater te Utrecht speelde. In september en oktober 2009 was Herlaar te zien in één van de hoofdrollen in de musical Urinetown, andere hoofdrollen waren hierin voor Jamai Loman, René van Kooten en Suzan Seegers.

Herlaar is tevens werkzaam als stemactrice in verschillende tekenfilms en series, waaronder de bioscoopanimatie Het kleine spookje Laban en diverse series, die bijvoorbeeld op Nickelodeon te zien zijn of zijn geweest. In 2010 vertolkt Herlaar de stem van Barbie in de Disney animatiefilm Toy Story 3.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Overig

Stemactrice (voice-casting)

 • Gnomeo & Juliet (Film van Disney/Touchstone, 2011) - Juliet
 • Toy Story 3 (Film van Pixar, 2010) - Barbie
 • The Troop (tv-Serie van Nickelodeon, 2009) - Hayley
 • Phineas en Ferb (tv-Serie van Disney XD, 2009) - Gastrol
 • My Little Pony (tv-serie, 2009) - Cheerilee
 • Het kleine spookje Laban (bioscoopfilm, 2008) - Labolina
 • The Saddle Club - (Real-life serie van Nickelodeon, 2008) - Deborah
 • Dibo, the Gift Dragon (tv-serie van Nickelodeon, 2008) - Annie
 • Slim Pig (tv-serie, 2008) - Muis
 • Op en Top Fien (Luisterboek, 2008) van Harmen van Straaten
 • Diverse commercials: Kon. Luchtmacht, Baby Alive.


Prijzen Op 7 juni 2010 werd bekendgemaakt dat Herlaar de John Kraaijkamp Musical Award in de categorie Aanstormend Talent voor haar rollen in Urinetown en Mary Poppins heeft gewonnen.

TV

 • Herlaar vervulde een bijrol in het KRO-programma 't Spaanse Schaep, dat in het najaar van 2010 werd uitgezonden.
 • Herlaar won het programma Op zoek naar Mary Poppins van de AVRO, waarvan de eerste uitzending met audities te zien was op 30 november 2009 en de liveshows vanaf zondagavond 6 december 2009 op acht achtereenvolgende zondagavonden te zien waren.
 • Diverse commercials: Reebok, Activia van Danone, KPN, My Little Pony.

Trivia

 • In 2009 was Herlaar verslaggeefster voor Performer Magazine, een digitaal maandelijks magazine gemaakt door en bedoeld voor vakgenoten.
 • In 2006 heeft in Rotterdam het Fotofestival aan de Maas met als ondertitel Typical Dutch plaatsgevonden. Een foto van Herlaar werd daarbij gekozen tot hoofd PR-foto van het festival.
 • Mei 2010 wordt in het programma Life 4 You bekend dat Noortje en William Spaaij, haar tegenspeler in de musical Mary Poppins, een relatie hebben.

Bronnen