De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamNico Boer
Volledige naamNicolaas Wilhelmus Johannes Boer
GeborenHaarlem, 6 december 1932
OverledenBloemendaal, 28 mei 2009
BeroepZanger

Biografie

Nico Boer was een Nederlandse operazanger.

Nico Boer begon zijn carrière als amateur bij diverse operetteverenigingen waaronder Thalia in Wieringermeer, hiervan is hij later tot erelid benoemd. In 1964 stond Nico Boer in een amateurproductie van de opera Carmen in De Rijp. Naar deze voorstellingen kwamen zelfs mensen uit België omdat het zo bijzonder was dat een amateurgezelschap zo’n productie deed.

Om zich verder te kunnen ontwikkelen als zanger is hij het conservatorium gaan doen. Na zijn opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam werd Nico Boer professioneel operazanger. Hij was tenor.

In 1972 kreeg hij een Gouden Harp. In de jaren zeventig en '80 heeft hij vooral veel grote producties gedaan bij de Vlaamse opera te Antwerpen en in Karlsruhe. In Antwerpen en Gent vertolkte hij de titelrol in Werther alsook Mario Cavaradossi (Tosca) en Hoffmann (Les Contes d'Hoffmann). In de jaren '90 ging hij meerdere malen op tournee met de Dutch Voices naar Amerika, Canada, Indonesië, Australië en Nieuw-Zeeland. Van deze tournees zijn ook opnames, waarvan een het zelfs tot gouden plaat heeft gebracht.

Hij deed als solist mee aan de jubileumshow voor mezzosopraan Caroline Kaart met onder andere de sopraan Elzbièta Smytka en de baritons Marco Bakker en Lex Goudsmit.

Regisseur

In zijn laatste jaren was hij actief als regisseur bij operettevereniging West Frisia.
In maart 1998 trad hij met het Velser Operagezelschap Bel Canto drie dagen op met de 'Idomeneo, koning van Kreta van Wolfgang Amadeus Mozart.

Nico Boer was getrouwd met Rini Frijn. Hij woonde in Haarlem.

Discografie

Bronnen