De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamNell Koppen
Volledige naamPetronella Gerdina Salomé Koppen
Geboren21 juni 1912
Amsterdam
Overleden30 november 2000
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=51xxx1579.001&b=400

Nell Koppen. Foto: Godfried de Groot, 1937.

Biografie

Nell Koppen was een Nederlandse actrice. Zij overleed op 30 november 2000 overleed actrice en werd geboren op 21 juni 1912 in Amsterdam, als dochter van een theaterexploitant. Na haar eindexamen aan de Amsterdamse toneelschool in juni 1933 was ze een jaar verbonden aan Tooneelgroep Het Masker van Ko Arnoldi. In de daaropvolgende crisisjaren was zij onder andere soubrette in de revue van Heintje Davids. In 1940 trouwde ze met acteur Wim van den Brink, met wie zij na de oorlog bij Het Vrije Toneel van Cor en Anton Ruys belandde. De periode van acht jaar die ze bij dat gezelschap doorbracht, beschouwde Nell Koppen achteraf als de mooiste van haar leven, 'vanwege de sfeer en de bezieling'.

Vanaf 1952 was ze ook veelvuldig op radio en televisie te horen en te zien. Toen Het Vrije Toneel in 1954 ophield te bestaan, vertrok Koppen met Anton Ruys naar Rotterdam, maar zij kon daar nooit echt aarden. Na engagementen bij Puck, Toneelgroep Centrum en Kees van Iersels Toneelgroep Studio, speelde ze van 1964 tot 1971 bij De Nederlandse Comedie, waar ze onder andere te bewonderen was als de koppelaarster Frosine in De vrek van Molière en als Eva Bonheur, in het gelijknamige stuk van Heijermans. Na een aantal jaren Publiekstheater kon ze voor haar laatste grote rol in 1979 haar talenten als blijspelactrice ten volle benutten in de vrije productie Er valt een traan op de tompoes van Annie M.G. Schmidt. Nell Koppen werd 88 jaar.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen