De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamNeil van der Linden
BeroepDramaturg
DisciplineToneel

Biografie

Neil van der Linden (1952) is een Nederlandse dramaturg. Hij studeerde af in medicijnen en rechten aan de Universiteit van Utrecht. Zijn specialisatie en belangstelling ligt echter in de kunst en de cultuur van de Arabische en Islamitische wereld, met name de muziek en het theater. Na zijn studies was hij enige tijd advocaat.

Intussen schreef hij in diverse tijdschriften over muziek en theater, variërend van Vrij Nederland tot Toneel Theatraal. Hij werkte als dramaturg bij het Ro Theater, het Noord Nederlands Toneel, De Tijd en het Holland Festival.

In 1989 werd hij secretaris bij de Raad voor de Kunst, later Raad voor Cultuur, in achtereenvolgens de commissies Film, Theater en Muziek en intussen ook Intercultureel. In 1994 begon hij met het opzetten van culturele uitwisselingsprojecten met het Midden-Oosten. In 2000 en 2001 was hij werkzaam bij de Rotterdamse Kunst Stichting voor diverse projecten voor Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. Daarna werkte hij weer bij de Raad voor Cultuur.

Sinds 2003 werkt hij deels als programmeur Arabische muziek bij Paradiso en deels als freelance-organisator van internationale interculturele projecten.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan in de regie Neil van der Linden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Bronnen