Nationaal Archief - Theaterfoto's

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Nationaal Archief in Den Haag bezit een zeer omvangrijke fotocollectie. Uit deze collectie zijn ongeveer 400.000 digitale scans van foto's omgezet naar Linked Open Data. Deze dataset bleek ruim 8.000 foto's te bevatten die gerelateerd zijn aan het Nederlands theater, zoals afbeeldingen van voorstellingen, acteurs of theaters.

In 2022 heeft I-trainee Jaime Boer bij het Nationaal Archief onderzoek gedaan en deze theaterafbeeldingen door middel van Linked Open Data gekoppeld aan gegevens uit de Theaterencyclopedie. Door deze koppeling is het enerzijds mogelijk om de afbeeldingen uit het Nationaal Archief op de Theaterencyclopedie weer te geven. Anderzijds voorziet de Theaterencyclopedie het Nationaal Archief van extra informatie, bijvoorbeeld als het gaat om biografische gegevens over afgebeelde personen.
Een uitgebreid verslag van het koppelproces, de stappen die genomen zijn en de lessons learned zijn via deze link te vinden via de zoekterm: Projectverslag Nationaal Archief en Theaterencyclopedie.

Om deze dataset te visualiseren is een datastory gemaakt op het platform van Netwerk Digitaal Erfgoed. Hier kun je op eenvoudige wijze bladeren door alle theaterfoto's van het Nationaal Archief. Deze datastory is te bekijken via deze link.

De komende tijd wordt onderzocht hoe de afbeeldingen van het Nationaal Archief een plek kunnen krijgen binnen de Theaterencyclopedie.