De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamNardo Aluman
Volledige naamRonald Renardo Aloema
GeborenGalibi, 19 oktober 1946
Beroep[[Beroep::Theatermaker]]

VVLogohome.jpg

Nardo Aluman (pseudoniem van Ronald Renardo Aloema) (Christiaankondre (Galibi), 19 oktober 1946) is een Surinaams theatermaker.

Biografie

Nardo Aluman is geboren uit karaïbse ouders. Zijn familietaal is het tylewuju auran, het oostelijk dialect van het Karaïbs. Op de lagere school leert hij Nederlands. Op zijn dertiende gaat Aluman naar Paramaribo waar hij de mulo volgt en vervolgens verschillende banen heeft voordat hij in 1975 terugkeert naar Galibi.

In 1974 speelt Aluman me in het grote onafhankelijkheidsstuk van het Doe-theater, Libi span ini na ati foe Sranan (Het leven bruist in het hart van Suriname). In de jaren hierna neemt hij deel aan de grondrechtenacties voor de inheemsen. Hij schrijft twee en regisseert in dit kader twee korte toneelstukken onder de titel Surinama ponokon (Bewoners van Suriname). In 1982 gaat Aluman werken bij de afdeling cultuurstudies van het ministerie van Onderwijs. Hij werk ook voor een culturele organisati in Galibi. Deze vereniging bracht in 1985 een bundeltje uit met pyjai-liederen, met een Nederlandse vertaling door Aluman.

In 1988 richt Aluman de inheemse theatergroep Epakadono (De nieuwe generatie) op. Andere belangrijke medewerkers van het gezelschap zijn Romeo Aloema, Robbins Anoewaritja en Josine Tokoe. Epakadono zorgt tot het midden van de jaren '90 voor opmerkelijke producties, waarin de cultuur en de geschiedenis van de inheemsen centraal staan. De voorstellingen van Epakadono worden alle meertalig gespeeld: in het Karaïbs, Arowaks, Sranan en Nederlands. Enkele stukken van Aluman die gespeeld zijn door Epakadono zijn Julawai (1988) en Epakano jakonombo (Opstanding in de Amazone, 1989).

De voornaamste inspiratiebron van Aluman vormt zijn eigen culturele achtergrond, de cultuur van de Karaïben, hoewel hij ook veel van opera houdt en van zang uit India, China en Korea. Daarnaast speelt de mystieke wereld en de rituelen van de pyjai (sjamaan) een belangrijke rol in zijn werk.

In 1992 ontwikkelt Aluman een voorstelling voor het Carifesta-festival: Kawa’i (Oorlog). Aluman wil met deze voorstelling herdenken dat Columbus 500 jaar eerder voet aan land had gezet in de Nieuwe Wereld. Het stuk is, in samenwerking met Rufus Collins en Henk Tjon, opgezet als grootse coproductie van Epakadono en DNA, maar de samenwerking loopt spaak en uiteindelijk wordt alleen een sterk afgeslankte productie gepresenteerd.

Tot in het jaar 1996 heeft Epakadono voorstellingen gemaakt; daarna is de groep nog vier jaar actief geweest, voora met het adviseren van andere makers en met het verlenen van assistentie bij hun voorstellingen. In 2000 valt het gezelschap definitief uit elkaar.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

  • ‘Een geschiedenis van de Surinaamse Literatuur’ van Michiel van Kempen, De Geus, 2003.