De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Na Bigi Du (2008)

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VVLogohome.jpg

Na Bigi Du is de laatste uit een trilogie waarin Thea Doelwijt de geschiedenis van de Surinaamse slavernij schetst. Na Na Gowtu Du (1998) [Het Gouden Spel], Na Dyamanti Du (2003) [Het Diamanten Spel] behandelt Na Bigi Du [Het Grote Spel] wat gebeurde er ná de afschaffing van de slavernij in 1863. De ex-slaven willen hun eigen weg kiezen, maar de gezagsdragers van overheid en kerk proberen daar een stokje voor te steken: de heidense muziek en dans mogen niet meer worden uitgevoerd. Doelwijt liet zich voor deze Du inspireren door het verhaal van haar eigen overgrootmoeder die de kerk werd uitgezet omdat zij weigerde te trouwen.

Met traditionele liederen, (arrangementen Ruben Muringen) en nieuwe blues-, pop- en kawina-melodieën van de bekende Surinaamse zangeres Denise Jannah en fluitiste Francine van Dam, Nederlandse met Caraïbische achtergrond. De cast bestaat uit nieuwe en ‘oude’ talenten, onder leiding van Wilgo Baarn en Tolin Alexander (regie), Alida Neslo (regieadviezen), Emelie Leerdam (zangcoach), Marcel Balsemhof (muzikale leiding), Marlène Lie A Ling (choreografie) en Thea Doelwijt (script en artistieke leiding).

Coproductie van Fu Memre wi Afo uit Suriname en Préprétheater uit Amsterdam. Het Nederlandse première vindt plaats op 25 juni a.s. in de schouwburg Almere.