Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Muziekgebouw aan 't IJ)
Ga naar: navigatie, zoeken


Muziekgebouw aan 't IJ.jpg

NaamMuziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
Openingsdatum15 juni 2005
 Website


Informatie

Muziekgebouw aan 't IJ is een internationaal toonaangevend, open en gastvrij podium in Amsterdam, dat excelleert in concerten hedendaagse muziek en de daaraan gerelateerde genres klassiek, jazz, elektronische popmuziek en wereldmuziek.

Muziekgebouw aan ’t IJ is 15 juni 2005 geopend door HM Koningin Beatrix. Het ontwerp van het Deense architectenbureau 3xN werd meermaals bekroond.

De Grote Zaal (725 stoelen) heeft een ongekend goede akoestiek. Zo zijn het plafond, de wanden en vloerdelen beweegbaar. Op deze manier zijn akoestische eigenschappen als nagalmtijd voor ieder concert optimaal af te stemmen. Door de beweegbare vloer en de eenvoudig te verplaatsen stoelen kunnen we verschillende zaalopstellingen maken. Ook zijn de wanden rond het podium verplaatsbaar, waardoor het podium ruimte biedt voor zowel intieme kamermuziek als voor orkesten.

Naast de Grote Zaal beschikt het Muziekgebouw ook over een Kleine Zaal met 100 zitplaatsen. Sinds mei 2009 biedt deze zaal een vaste plek aan het geheel gerenoveerde Fokkerorgel. Dit bijzondere 31-toonsoorgel van Stichting Huygens-Fokker, stamt uit 1950. Voorheen was het alleen handmatig te bespelen maar het is nu ook via de computer te bedienen.

Website

Meer informatie en kaartverkoop, zie Website Muziekgebouw aan 't IJ

Zie ook Wikipedia

Premieres

Voorstellingen die in het Muziekgebouw in premiere zijn gegaan, zie: Category:Premieres Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Bronnen