De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

De Franse danser Monique Sand was als soliste verbonden aan Het Nationale Ballet van 1971 tot en met 1982. Samen met haar toenmalige echtgenote Francis Sinceretti, die tevens in 1971 als solist in dienst kwam, waren zij gezichtsbepalende solisten in de z.g. 'gouden jaren' van Het Nationale Ballet, naast Alexandra Radius, Han Ebbelaar, Sonja Marchiolli en Henny Jurriëns. Zij danste hoofdrollen in de grote klassieke balletten in het Balanchine repertoire, alsmede diverse speciaal voor hen gecreëerde balletten van Rudi van Dantzig, Toer van Schayk en Hans van Manen.

Na haar afscheid als actieve danser van het toneel, werd zij leraar aan de Balletopleiding van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en was een veelgevraagd docent voor balletscholen en zomercursussen e.d.

Eerder danste Monique Sand o.a. bij het Ballet van het Grand Théâtre de Genève.

Theater/Dans

Voor een overzicht zie Alle voorstellingen van Monique Sand

Foto

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xxxxx44.0300-1&b=500

V.l.n.r. Henny Jurriëns, Monique Sand, Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Francis Sinceretti, Sonja Marchiolli in Adagio Hammerklavier, Het Nationale Ballet 1973. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Trivia

Monique Sand was getrouwd met collega danser en solist Francis Sinceretti. Later trouwde zij John ten Kulve, fysiotherapeut bij Het Nationale Ballet.

In 2007 ontving Monique Sand een speciale prijs van de Stichting Dansersfonds '79 voor haar 'bijzonder waardevolle en gewaardeerde werk, zowel op het toneel als in de studio's'.

Externe Links

Bronnen