De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VVLogohome.jpg

NaamMonique Duurvoort
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans, Ballet

Biografie

Monique Duurvoort is een Nederlandse choreografe met Surinaamse roots. Ze volgde haar dansopleiding aan de Nationale Balletacademie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en danste bij Het Nationale Ballet in de jaren 1990 tot en met 2004. Tijdens het tienjarige jubileum van de Nederlandse Dansdagen in 2007, ontving Monique Duurvoort de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht als ‘Beste getalenteerde choreografe’ en voor de rol die zij inneemt bij het professionaliseren van de urban dans. De jury noemde haar ‘een gedreven kunstenaar met een eigen stijl en oog voor detail’. Monique maakte eerder werk voor verschillende productiehuizen en gezelschappen, waaronder ISH, Dansateliers, Hogeschool voor de Kunsten Codarts, Fontys Dansacademie van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Dansacademie Lucia Marthas, Don't Hit Mama, Dansgroep Amsterdam en Het Nationale Ballet.

In 2010 richtte zij haar eigen organisatie op onder de naam MDDance

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Video

Geïnspireerd door het werk van de Afro-Amerikaanse kunstenares Kara Walker en de Amerikaanse illustrator Norman Rockwell maakte choreografe Monique Duurvoort met haar gezelschap MDDance de voorstelling COPE, waarin thema's rondom identiteit en identiteitsvorming aan bod komen. COPE krijgt een extra dimensie door de spoken word van rapper Blaxtar.

Foto's

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xxxxx44.0464b&b=400

Monique Duurvoort (derde van rechts) in Four Sections, Het Nationale Ballet 1991. Foto: Jorge Fatauros. Collectie TIN.

Overig

Monique Duurvoort ontving in 2007 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen.

Bronnen