Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Geenaffichegevonden.png

TitelMirad, een jongen uit Bosnië
Oorspronkelijke titelMirad, een jongen uit Bosnië
ProducentTheatergroep Wederzijds
DisciplineToneel
OnderwerpVoordracht, Jeugdtheater, Nederland
Premièredatum12 oktober 1993
Seizoen1993/1994, 1994/1995
LocatieOp locatie
OpmerkingenLocatie: Het Hoefblad, Purmerend. Een theatrale lezing.

Informatie

Mirad, een jongen uit Bosnië van Ad de Bont

Theatergroep Wederzijds

Seizoen: 1993/1994, 1994/95

Trefwoorden: Voordracht, Jeugdtheater, Nederland

Regie: Ad de Bont

Uitvoerenden premiere 1993: Marike van Weelden, Erik de Vogel. In de videoregistratie uit 1994 van "Mirad, deel 1 en deel 2" op deze pagina zijn Rob Vriens en Marike van Weelden te zien.

Video (volledige registratie) van Mirad (deel 1 en 2)

Lengte: 1 uur en 11 minuten.

Uitgave: Theater Instituut Nederland, Theatergroep Wederzijds.

Dit is een registratie van de voorstelling van Mirad, deel 1 en deel 2 op 6 december 1994. De spelers zijn: Rob Vriens en Marike van Weelden.

De publicatie van deze registratie werd mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

Over deze voorstelling

Affiche Mirad, een jongen uit Bosnië van Theatergroep Wederzijds, 1994. Ontwerp: Verthe Amsterdam. Foto: Bert Verhoeff/Hollandse Hoogte. Collectie TIN Mirad, een jongen uit Bosnië van Theatergroep Wederzijds, 1993. Rob Vriens, Winie Froeling. Foto: Clemens Boon. Collectie TIN Mirad, een jongen uit Bosnië van Theatergroep Wederzijds, 1993. Erik de Vogel, Marike van Weelden. Foto Celemens Boon. Collectie TIN

Het stuk dat Ad de Bont schreef over de oorlog in voormalig Joegoslavië, kenmerkte zich door een hele eenvoudige opzet: een acteur, een actrice, een lessenaar en een verhaal. Degene die het verhaal vertellen zijn Fazila en Djuka, de oom en tante van de veertienjarige Mirad, die zelf afwezig is. Zij vertellen het verhaal onder meer aan de hand van zijn brieven. Die brieven maken duidelijk hoe het gewone leven verandert in een hel, wanneer mensen elkaar wantrouwen en oorlog voeren. Door de gekozen, afstandelijke vorm is het mogelijk deze thematiek ook voor kinderen inzichtelijk en invoelbaar te maken, zonder dat het al te aangrijpend wordt.

Bronnen