In verband met websiteonderhoud is het tussen vrijdag 18 juni 16:00u en (naar verwachting) woensdag 23 juni 11:30u niet mogelijk om bewerkingen te doen op de Theaterencyclopedie. Het bekijken van de websitepagina's blijft wel mogelijk.

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:  Rolverdeling en uitvoerenden

  Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


    Vastlegging

    Informatie

    Mirad, een jongen uit Bosnië van Ad de Bont

    Theatergroep Wederzijds

    Seizoen: 1993/1994, 1994/95

    Trefwoorden: Voordracht, Jeugdtheater, Nederland

    Regie: Ad de Bont

    Uitvoerenden premiere 1993: Marike van Weelden, Erik de Vogel. In de videoregistratie uit 1994 van "Mirad, deel 1 en deel 2" op deze pagina zijn Rob Vriens en Marike van Weelden te zien.

    Video (volledige registratie) van Mirad (deel 1 en 2)

    Lengte: 1 uur en 11 minuten.

    Uitgave: Theater Instituut Nederland, Theatergroep Wederzijds.

    Dit is een registratie van de voorstelling van Mirad, deel 1 en deel 2 op 6 december 1994. De spelers zijn: Rob Vriens en Marike van Weelden.

    De publicatie van deze registratie werd mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

    Over deze voorstelling

    Affiche Mirad, een jongen uit Bosnië van Theatergroep Wederzijds, 1994. Ontwerp: Verthe Amsterdam. Foto: Bert Verhoeff/Hollandse Hoogte. Collectie TIN Mirad, een jongen uit Bosnië van Theatergroep Wederzijds, 1993. Rob Vriens, Winie Froeling. Foto: Clemens Boon. Collectie TIN Mirad, een jongen uit Bosnië van Theatergroep Wederzijds, 1993. Erik de Vogel, Marike van Weelden. Foto Celemens Boon. Collectie TIN

    Het stuk dat Ad de Bont schreef over de oorlog in voormalig Joegoslavië, kenmerkte zich door een hele eenvoudige opzet: een acteur, een actrice, een lessenaar en een verhaal. Degene die het verhaal vertellen zijn Fazila en Djuka, de oom en tante van de veertienjarige Mirad, die zelf afwezig is. Zij vertellen het verhaal onder meer aan de hand van zijn brieven. Die brieven maken duidelijk hoe het gewone leven verandert in een hel, wanneer mensen elkaar wantrouwen en oorlog voeren. Door de gekozen, afstandelijke vorm is het mogelijk deze thematiek ook voor kinderen inzichtelijk en invoelbaar te maken, zonder dat het al te aangrijpend wordt.

    Bronnen