De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mini en Maxi)
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamMini & Maxi
BeroepCabaretier, Acteur
TrefwoordenCabaret

Mini & Maxi is een kleinkunstduo dat bestaat uit Peter de Jong en Karel de Rooij.

In 1999 ontvingen ze de Johan Kaart Prijs voor hun verdiensten op het gebied van theateramusement.

Biografie

Karel de Rooij en Peter de Jong maakten hun debuut bij Tom Manders in 1967, als leden van zijn 'Jonge tien'. In 1969 creëerden ze het duo Mini & Maxi. De eerste jaren van hun samenwerking speelden ze vele gastoptredens in theaters en op televisie.

In 1975 presenteren ze hun eerste theatershow en zeven jaar later hun tweede. Deze shows zijn zo succesvol dat de internationale erkenning niet lang op zich laat wachten. Het duo gaat op tournee door onder andere Zwitserland, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Rusland en Taiwan. Daarnaast treden Mini & Maxi ook op met symfonieorkesten, zowel in Nederland (onder andere het Concertgebouworkest) als in het buitenland.

De erelijst van Mini & Maxi is lang en bevat onder andere een Zilveren Roos, een eerste prijs op het theaterfestival in Cannes, een optreden bij het 25-jarig huwelijksfeest van Koningin Beatrix en Prins Claus en de Scheveningen Cabaretprijs. De kroon op hun werk is het programma City, in het kader van de opening van het nieuwe Luxor theater in 2001 in Rotterdam.

Met hun voorstelling City, die ruim honderdduizend bezoekers trok, openden ze in 2001 het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. In januari 2002 begonnen ze met hun show 35 jaar theater, waarin ze veel van hun bijzondere acts uit de soms legendarische theatershows van de afgelopen dertig jaar in reprise brachten.

In 2002 stonden ze met de show "35 jaar theater" voor het laatst op de planken, Peter de Jong kreeg een nekhernia door een val tijdens een komische act, en kon daardoor zijn de optredens niet voortzetten. In dat zelfde jaar ontvingen zij de Toon Hermans Award voor 'het in stand houden van de artistieke nalatenschap' van Toon Hermans

In januari 2007 zijn er opnames opgedoken van hun laatste show, deze zijn gefilmd door de vader van musicalster Pia Douwes. Door de nekhernia van Peter de Jong was het niet mogelijk om een tv-registratie op te nemen, maar door deze opname is het programma toch vastgelegd.

Na dat ze moesten stoppen als 'Mini & Maxi' zijn Peter en Karel samen blijven optreden. Ze stonden twee jaar op het podium met een enscenering van 'Wachten op Godot' van de schrijver Samuel Beckett. Het tweede jaar was het zelfs een 'Topstuk'.

Na 'Wachten op Godot' zijn ze wederom samen het podium opgegaan, nu met een enscenering van 'The Sunshine Boys', een tragikomedie over een variétéduo dat na jaren ruzie proberen nog één keer samen op te treden.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij als optredend duo werden geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarvoor zij als duo geregistreerd werden als producent

NB zie ook de aparte overzichten behorende bij Karel de Rooij en Peter de Jong

Externe Links

Bronnen