Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mimoun Oaïssa (1975) is een Marokkaans-Nederlands acteur.

Biografie

Oaïssa werd geboren in Marokko maar verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar Nederland waar hij de Herman Heijermansschool in Amstelveen bezocht en daarna aldaar de middelbare school (Scholengemeenschap Casimir). Vervolgens begon hij de eenjarige vooropleiding aan het ITS DNA van De Nieuw Amsterdam, waarna hij doorstroomde naar de hogere toneelschool. In 1999 studeerde hij af aan de Toneelschool, Amsterdam. Hij werd lid van Toneelgroep Amsterdam tot 2001 en hij volgde acteerworkshops in New York en Londen.

Hij was in 2004 één van de initiatiefnemers van de succesvolle speelfilm Shouf Shouf Habibi! waarin hij zelf de hoofdrol speelde. In 2005 werd Oaïssa gevraagd voor een bijrol in [Martin Koolhoven Martin Koolhoven]s Het Schnitzelparadijs, waarin hij van de regisseur alle vrijheid kreeg. Oaïssa kon veel van zijn eigen teksten vormgeven, hierdoor aangespoord door de regisseur. Het Schnitzelparadijs werd nog succesvoller dan Shouf Shouf Habibi! Samen met de andere acteurs die keukenpersoneel speelden in Het Schnitzelparadijs won Oaïssa het Gouden Kalf voor de Beste Mannelijke Bijrol. Ook was hij Shooting Star op het internationaal filmfestival van Berlijn. Verder speelde hij de rol Hafid in Rauw! op Tien.

Oaissa is, met Bart Kiene en Louis Lemaire, één van de initiatiefnemers van De Acteerschool Rotterdam, een vierjarige opleiding op HBO niveau die in september 2008 van start gaat en tot doel heeft acteurs af te leveren met een grootstedelijke en multiculturele achtergrond

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Modderkop - De Nieuw Amsterdam - 1994-05-27
Koloniale waren - Festival Indië / Indonesië - 1995-11-30
O'Neill - Theaterschool - 1996-10-01
Een soort Hades - Toneelgroep Amsterdam - 1997-05-02
Off Side - Festival van het Ongespeelde Stuk - 1997-11-16
Zes personages op zoek - Toneelgroep Amsterdam - 1998-04-09
Avifauna - Theaterschool - 1998-09-23
Dark Lady - Toneelgroep Amsterdam - 1999-01-09
Over de mol die wil weten... wie er op zijn kop heeft gepoept - Toneelgroep Amsterdam - 1999-01-31
Angst en ellende in het rijk van Kok - Toneelgroep Amsterdam - 1999-04-08
Avifauna - Toneelgroep Amsterdam - 1999-04-16
De Cid - Toneelgroep Amsterdam - 1999-11-05
De ballade van de Wiener Schnitzel - Balie Produkties - 2000-03-26
The Massacre at Paris - Toneelgroep Amsterdam - 2001-03-08
Macbeth - Toneelgroep Amsterdam - 2001-04-27
True Love - Toneelgroep Amsterdam - 2001-06-11
Onverrichter zaken - Stichting Nachtgasten - 2012-03-10
  • Het alfabetische overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur
  • Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Filmografie

  • 2010 - The Devil's Double - Ali
  • 2009 - Amsterdam - Khaled
  • 2008 - Lezione 21 - Peer
  • 2007 - Kicks - Said el Mokhtari
  • 2007 - Weddings and Beheadings - Ahmed
  • 2004 - Het schnitzelparadijs - Amimoen
  • 2004 - Shouf Shouf Habibi! - Abdullah 'Ap' Bentarek
  • 2003 - Polleke - Hamid
  • 2003 - So Be It - Mimoun
  • 2001 - De vriendschap - Dokter
  • 1999 - Quidam, Quidam -
  • 1999 - Novellen: De dag, de nacht en het duister -
  • 1996 - De jurk - Overvaller
  • 1994 - De andere kant van de tunnel -

Televisie

  • 2011 - Heden - Flikken Maastricht - Joes (5 afleveringen)
  • 2006 - Heden - Shouf Shouf! de serie - Abdullah 'Ap' Bentarek (29 afleveringen)
  • 2006 - Rauw! - Hafid (6 afleveringen)
  • 2005 - Costa! de Serie - Prins (4 afleveringen)
  • 2000 - Russen - Appie (6 afleveringen)
  • 2000 - Heden - Het Klokhuis Sketch:Khalid is m'n mattie! (Khalid), diverse rollen in andere sketches

Theaterwerk

  • 1997 - Een soort Hades, als Manuel (Toneelgroep Amsterdam, tekst: Lars Norén, vertaling: Janine Brog]/Karst Woudstra, regie: Gerardjan Rijnders)
  • 1998 - Zes personages op zoek, als de jonge acteur (Toneelgroep Amsterdam, tekst: Luigi Pirandello/Gerardjan Rijnders, vertaling: Max Nord, regie: Gerardjan Rijnders)
  • 1999 - Angst en ellende in het rijk van kok, als Kariem (Toneelgroep Amsterdam, tekst: Guus Vleugel/Ton Vorstenbosch, regie: Gerardjan Rijnders)
  • 1999 - Dark lady, als een jongen (Toneelgroep Amsterdam, tekst: William Shakespeare, vertaling: Peter Verstegen, regie: Gerardjan Rijnders)
  • 1999 - Over de mol die wil weten... wie er op zijn kop heeft (Toneelgroep Amsterdam, tekst: Fred Goessens)
  • 1999 - De cid, als Don Sancho (Toneelgroep Amsterdam, tekst: Pierre Corneille, vertaling: Laurens Spoor, regie:Gerardjan Rijnders)
  • 2000 - De ballade van de wiener schnitzel, als Dolfi kindgorilla / olifant (Toneelgroep Amsterdam, tekst: George Tabori, regie: Carel Alphenaar)
  • 2000 - The massacre at Paris (Toneelgroep Amsterdam, tekst: Christopher Marlowe, bewerking: Hafid Bouazza, regie: Ivo van Hove)
  • 2001 - True love, als Jim (Toneelgroep Amsterdam, tekst: Charles Mee, vertaling: Tom Kleijn, regie: Ivo van Hove)
  • 2000 - Macbeth, als Malcolm / heks (Toneelgroep Amsterdam, tekst: William Shakespeare, vertaling en regie: Janine Brogt)

Bronnen