De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter 102155.jpg


Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter; Foto: Stephan van Hesteren. Collectie TIN

NaamMimetheatergroep Bambie
Opgericht1995
DisciplineMime

Video

EmbedVideo received the bad id "HdKYp4oDcpU&feature=related" for the service "youtube".

Trailer nieuwe voorstelling Bambie F16, 2012. Met Jochem Stavenuiter, Paul van der Laan, Martin Hofstra, Thijs Bloothoofd. Bron: YouTube

Informatie

Mimetheatergroep Bambie of ook wel kortweg Bambie genaamd, werd opgericht in 1995 door de mimespelers Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan. Zie verder wikipedia.

Zij profileren zich alsvolgt: Men neme een lichaam. Geef het een hart en een hoofd. Voeg er de diepste menselijke emoties aan toe en het gaat bewegen, op alle mogelijke manieren. Zet deze biochemische molotovcocktail in het theater en je hebt de mimetheatergroep Bambie. Bambie is naïef en wreed, rauw en verfijnd, persoonlijk en universeel.

Bambie werkt nooit met een chronologische verhaallijn. Opmerkelijk is dat dit niet storend is maar juist heel natuurlijk. Scènes worden intuïtief aan het begin of juist meer aan het eind van een voorstelling geplaatst, al naar gelang de muziek of het ritme dat aangeeft. “Als de dynamiek klopt, klopt ook de volgorde van de voorstelling.” Van der Laan vergelijkt het monteren van een voorstelling met het maken van een schilderij: “Als er daar een vlak rood is, moet er daar een vlak geel.” De thema’s die Bambie aansnijdt behelzen grote gevoelens en zijn universeel. Door bij het ensceneren uit te gaan van beweging en houdingen wordt wat op toneel gebeurt heel invoelbaar. Het werk van Bambie maakt zodoende grote indruk en spreekt veel mensen heel direct aan. Tragiek is soms hilarisch, twee emoties liggen vaak dichter bij elkaar dan je verwacht. De voorstellingen van Bambie maken dit zichtbaar. Terwijl je lacht om iets absurdistisch schaam je je ook een beetje, want het is niet helemaal kies. Het is tegelijk ook heel tragisch wat er gebeurt, er knaagt iets van binnen. Die tweestrijd, de frictie, daar speelt Bambie mee op meesterlijke wijze. (Uit: Den Haag Centraal, 4 december 2009)

Voorstellingen

Een overzicht van de voorstellingen die door deze mimetheatergroep in première is gebracht, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

Bronnen