De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamMilly Scott
Geboren29 december 1933
Den Helder
BeroepZanger
Milly Scott in 1994
Milly Scott, officiële naam Marion Henriëtte Louise Molly (Den Helder, 29 december 1933) is een Nederlandse zangeres en actrice van Surinaamse afkomst. Als zangeres deed ze onder meer mee aan het Eurovisiesongfestival.

Biografie

Eurovisiesongfestival Voor het Eurovisiesongfestival 1966 deed Scott mee voor Nederland met het rumbaliedje Fernando en Philippo. Ze werd met dit liedje 15e van de 18 deelnemers. Dit liedje wordt vaak gezien als de eerste "zwarte" act die Nederland naar het Songfestival stuurde. Anneke Grönloh ging Scott weliswaar twee jaar eerder voor met Jij bent mijn leven, maar haar muziek wordt allerminst beschouwd als exotisch of "zwart".

Actrice Naast zangeres is Scott tevens een verdienstelijk actrice. Ze staat met name bekend om haar acteerwerk op de planken en bij diverse televisieseries. De bekendste serie waar Scott in speelde was ongetwijfeld Vrouwenvleugel, waar ze de rol van Baby Miller op zich nam. Ze speelde een 'zwarte met een blank hart', waarbij Baby zich gedurende de serie realiseert dat de racistische gevoelens die ze heeft jegens zwarten onterecht zijn en haar zijn ingegeven door haar adoptiemoeder.

Milly Scott heeft ook op de planken gestaan met Nonsens. Waar ze samen met Nelly Frijda, Josine van Dalsum, Nelleke Burg en Lia Bolte de hoofdrollen vertolkte als nonnen die geldnood zaten.

Externe links

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Milly Scott

Film

TV

Overig

Trivia

Bronnen