De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamMike Ho Sam-Sooi
Geboren6 april 1954
Paramaribo
BeroepActeur
DisciplineToneel
Rick Nicolet, Mike Ho Sam-Sooi, Paulette Smit, Manoushka Zeegelaar-Breeveld in De Familie Samuels, Cosmic 1998. Foto: Jean van Lingen. Collectie TIN.

Biografie

Mike Ho Sam-Sooi (1954) is een Nederlands acteur van Surinaamse afkomst. Hij speelde in toneelstukken, soaps en educatieve en journalistieke programma's en heeft interviews gedaan voor de Amsterdamse lokale televisie met culturele, invloedrijke en gewone mensen. Ho Sam-Sooi was eerder leraar Nederlands.

Als acteur werd hij bekend als de homoseksuele thuishulp Winston in de comedyserie In voor-en tegenspoed. Ook was hij korte tijd te zien als dokter Kamphuis in Medisch Centrum West. Hij speelde in Goudkust, waarin hij te zien was als Aaron Zuidgeest.

Gado-Tjo, theatergroep die in 1980 wordt opgericht door Mike Ho Sam-Sooi, nadat hij de Toneelacademie Maastricht heeft afgerond. Gado Tjo wint in 1982 de Prix du Off des Troupes étrangères in het Theaterfestival van Avignon in het kader van Hollande d’outre mer. Gado Tjo wint met Trawan Prakseri (Tussen twee vuren) geschreven door Thea Doelwijt en in de regie van Rufus Collins.

Door zijn onderwijzerschap heeft Mike Ho Sam-Sooi een zekere dictie ontwikkeld in het Nederlandse taal- en stemgebruik. Regelmatig wordt Ho Sam-Sooi gevraagd voor voice-overs.

Voor TV Amsterdam en de Stichting JAM heeft Ho Sam-Sooi jarenlang het programma LOKET 1 gepresenteerd. Wekelijks werden kunst- en culturele onderwerpen, maar ook politiek en de gebruikelijke jongerenonderwerpen gepresenteerd voor het multiculturele Amsterdamse publiek van onder de 16.

Voorts richtte hij in 1989 zijn eigen theaterorganisatie op onder de naam Ho-Produkties. Zie verder zijn profiel op de website van Surimanestars.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de samenstelling van een voorstelling door hem

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Idem voor het licht

Video

Anansi

Mike Ho Sam-Sooi vertelt over Anansi. Collectie TIN.

Bronnen