De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamMike Boddé
Volledige naamMichael George (Mike) Boddé
Geboren14 januari 1968
Rotterdam
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenCabaret
 Website
Mike Boddé bespeelt de melodica

Biografie

Mike Boddé (1968) is een Nederlands cabaretier, die samen met Thomas van Luyn het duo Ajuinen en Look vormt. Toen Boddé negentien jaar was, reisde hij naar de Verenigde Staten om daar jazz te leren spelen. Nadat hij teruggekeerd was in zijn geboorteplaats Rotterdam, ging hij naar het conservatorium en studeerde vervolgens Chinees. Na deze studie ging hij samen met studiegenoot Thomas van Luyn cabaret maken. Ze wonnen in 1991 het Groninger Studenten Cabaret Festival en daarna ook het Amsterdams Kleinkunst Festival. Hoewel ze zich eerst nog Cabaret Poep en Pies noemden, vonden ze Ajuinen en Look toch beter klinken.

Ajuinen en Look zou het volgens de kenners ver schoppen, maar Mike Boddé ging lijden aan hevige depressies. Hij was daardoor enkele jaren niet in staat op te treden. Daarna keerde hij terug als soloartiest. Over zijn depressie heeft Boddé een boek geschreven, Pil, dat in maart 2010 verscheen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.

Kopspijkers

De bekendheid bij het grote publiek zal Boddé toch vooral hebben gekregen vanwege zijn optreden in het populaire Nederlandse televisieprogramma Kopspijkers. Naast de barman zonder naam met paardenstaart en Rotterdamse tongval kroop hij onder meer in de huid van Henk van Dorp, Billy Joel, René Froger, André Hazes, Saddam Hoessein, Ferry Hoogendijk, Hans Liberg, Hilbrand Nawijn, Harry Mens en Mohammed al Sahaf. Ook schreef hij de deuntjes voor de CD BZN in Bagdad.

Net als het uit elkaar gevallen duo Alex en Martine vonden ook Boddé en Van Luyn elkaar weer bij Kopspijkers. Ze maakten plannen voor een entertainment-quiz (De Mike & Thomas Show) en zelfs voor een Nieuw Programma. Van de Mike & Thomas show werd begin 2005 's avonds laat een negental afleveringen uitgezonden en in de zomer van 2005 werden ze prime-time herhaald. In 2007 is de derde reeks van de serie op televisie verschenen. Begin 2009 startte de vierde reeks van het programma.

Nadat Jack Spijkerman in 2005 overstapte naar Talpa, is Kopspijkers stopgezet. Het vergelijkbare programma van Spijkerman bij Talpa, genaamd Koppensnellers, bevatte ook veel cabaret. Boddé besloot hier aan mee te werken, en was dus te zien als muzikaal begeleider bij vreemde instrumenten en als imitator van bijvoorbeeld Burgemeester Opstelten van Rotterdam.

In januari 2007 bracht Boddé twee CD's tegelijkertijd uit: Het Land (dezelfde titel als één van zijn cabaretprogramma's) en Drift.

In december 2008 startte hij in samenwerking met actrice Hadewych Minis met een nieuw liedjesprogramma, genaamd "Gelukkig met Hadewych en Mike". De try-outs vonden plaats in Rotterdam, waarna een tour door het land wordt gehouden. Ook verscheen er een CD van dit programma.

Vanaf vrijdag 2 januari 2009 presenteerde Mike met Thomas van Luyn wekelijks De Mega Mike & Mega Thomas Show.

In 2010 speelde hij enkele rollen in Van Zon op Zaterdag.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Overig

  • Vormde met Onno Innemee en Klaas van der Eerden in het voorjaar van 2004 het gelegenheidstrio C3. In 2008 bestaat C3 uit Mike Boddé, Onno Innemee en Kees Torn.
  • Componeerde zowel voor Onno Innemee als voor Kees Torn een enkel liedje.
  • Is componist voor onder andere reclamemuziek en componeert geregeld kinderliedjes.
  • Schrijft en componeert in het seizoen 2006/2007 tweewekelijks een liedje voor het radio-programma Andermans Veren overeenkomstig het thema van de uitzending - hij voert het ook uit; een enkele keer levert hij een absurdistische dialoog (met zichzelf) aan.
  • Spreekt stemmen in voor tekenfilms en reclames.
  • Speelde piano bij Shocking Blue zangeres Mariska Veres (in het 'Mariska Veres Shocking Jazz Kwintet').

Discografie

zie [http://nl.wikipedia.org/wiki/Mike%20Bodd%C3%A9 Wikipedia

Bronnen