Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mevrouw Scrooge - Bastiaan Toorenent

(Aantal:0)
Unknown.png

OndertitelEen moderne Christmas Carol
Overige inspiratiebronnenA Christmas Carol van Charles Dickens.
AuteurBastiaan Toorenent
Gepubliceerd op1 september 2017
Gepubliceerd teHaarlem
Wereldpremière op8 december 2017
Wereldpremière teHaarlem
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Evelyn Scrooge is een rijke maar gierige vrouw die het woord medelijden of mededogen nimmer heeft geleerd. Haar personeel van haar incassobureau heeft het men name zwaar te voortduren omdat haar schoonmaakster zelf voor schoonmaakmiddelen moet zorgen, haar assistent Bob de verplichte overuren niet uitbetaald krijgt en voorschotten op salaris met woekerrentes terug moeten worden betaald.
Hoewel haar nichtje de enige is die nog enigszins vriendelijk over Evelyn spreekt wordt zij ook de deur gewezen aangezien zij uit liefde is getrouwd en niet voor het geld.
Het is kerstavond als het personeel naar huis gaat en Evelyn de uitnodiging van haar nichtje om bij haar kerst te vieren afslaat. Evelyn vindt kerst maar geldverspilling en pijnlijk omdat enige jaren terug exact op kerstavond haar leermeester en zakenpartner Marley is overleden. Die nacht krijgt zij echter bezoek van de geest van Marley die haar waarschuwt om te veranderen.
In eerste instantie neemt Evelyn het bezoek niet serieus en denkt dat het gewoon een verbeelding was omdat de twee weken oude soep waarschijnlijk niet goed gevallen was. Maar als zij opeenvolgend ook de geest van het verleden, de geest van het heden en de geest van de toekomst op bezoek krijgt schrikt zij zo van de beelden die zij gezien heeft waardoor ze direct haar hele leven wil veranderen.
Ze stuurt direct een groot kerstdiner naar de familie van haar assistent, gaat kerst vieren bij haar nichtje en geeft al het personeel een enorme opslag.

Mevrouw Scrooge is een vrij bewerking van het bekende verhaal van Charles Dickens A Christmas Carol. De modernisering van het oude verhaal, het hedendaags taalgebruik en de verandering van veel personages in vrouwen in plaats van mannen zorgen ervoor dat het oude thema volledig tot zijn recht komt in de moderne tijd, maar met behoud van de klassieke kerstsfeer.