Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Unknown.png

NaamMetropool Theater, Amsterdam
Eerdere naamGebouw Handwerkers Vriendenkring, Amsterdam
Latere naamHypokriterion, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
Openingsdatum9 november 1943
OpeningsvoorstellingZonder titel (Openingsprogramma van het nieuwe theater) - Theater Metropool - 1943-10-09
De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.


Informatie

Het Metropool Theater werd op zaterdag 9 oktober 1943 geopend in het Gebouw Handwerkers Vriendenkring aan de Roetersstraat te Amsterdam. Van de Handwerkers Vriendenkring waren met name Joodse diamantarbeiders lid. Tijdens de eerste bezettingsjaren werden in het gebouw theatervoorstellingen gegeven, die uitsluitend toegankelijk waren voor Joods publiek. Toen in 1942 alle Joodse organisaties werden verboden, kwam het gebouw in handen van de NSB.

Het nieuw geopende theater telde 450 plaatsen. Er zou alle dagen van de week een middag en een avondvoorstelling worden gegeven van een programma, dat elke veertien dagen wisselde. Aan het openingsprogramma werkten mee: Tim Telby, Martha Posno, San-li-foo, Paulton & Paul, Drie Stanleys, Drie Annabelles, Twee Theunee's en het Metropoolorkest onder leiding van Tony Willemsen.

Na de bevrijding kon de Stichting Onderlinge Studenten Steun Kriterion (S.O.S.S. Kriterion), opgericht op 1 juni 1945, met ingezameld geld het gebouw kopen. Op 6 november 1945 vond de wederopening plaats als bioscoop met een Galavoorstelling voor 200 genodigden. Op 7 november 1950 opende op de eerste etage van het gebouw het Theater Hypokriterion, dat aanvankelijk uitsluitend bestemd was om voorstellingen van studententoneel ruimte te bieden. Later werd de zaal ook gebruikt door beroepsgezelschappen.

Premieres

Zie Category:Premieres Metropool Theater, Amsterdam

Bronnen