Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamMeral Taygun
Geboortedatum1 januari 1944
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel0851879

Biografie

Meral Taygun (1944) is een actrice, regisseuse en theatermaakster van Turkse afkomst. Zij studeerde aan de Yale University Drama School in de Verenigde Staten, waar zij in 1969 afstudeerde. In de jaren zeventig keert Taygun terug naar Turkije, waar ze uitgroeit tot een icoon - zowel in het theater als op het witte doek.

Haar passie ligt vooral bij het maatschappijkritische theater, dat het publiek aan het denken zet. In de tweede helft van de jaren zeventig maakt zij kennis met Vasif Öngören: een charismatische intellectueel die in Duitsland de theateropleiding heeft gevolgd. Tijdens deze opleiding verdiepte hij zich vooral in het werk van Bertolt Brecht; een van de medeoprichters van het Episch theater dat toen dé vorm was voor maatschappijkritisch toneel. Meral Taygun sloot zich aan bij het theatergezelschap van haar toekomstige partner Vasif.

Door de staatsgreep in Turkije in 1980, besluit het stel naar Amsterdam te gaan. Daar gaan ze meewerken aan het project Stichting Interculturele Projecten op Theatergebied STIPT.

Na het overlijden van Vasif wordt Taygun zij docent aan de Amsterdamse Toneelschool. Tot haar vakgebied behoort vooral het Epische theater van Bertolt Brecht. Ze werd tot artistiek directeur benoemd en vervult deze functie vijftien jaar. Na de fusie van de Academie voor Kleinkunst en de Amsterdamse Toneelschool neemt ze afscheid om zich weer op haar eigen projecten te kunnen richten.

De hoofdrollen op het grote toneel blijven echter uit. Meral trekt zich meer en meer terug in een kleine kring van vrienden. Samenvattend is te zeggen dat Meral Taygun het Nederlands theater op haar eigen wijze diepgaand heeft beïnvloed en een jonge generatie van acteurs heeft geïnspireerd en opgeleid.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, alsmede naar haar overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Epos van de bevrijdingsoorlog - Stichting Werkgroep Poëzie Hardop - 1984-04-08
Brieven aan Taranta-Babu - Stichting Werkgroep Poëzie Hardop - 1984-12-15
De wereld heeft geen wachtkamer - King Kong Collectief - 1985-05-04
Human Scapes - Theater Close-Up - 1985-05-19
Tori - De Nieuw Amsterdam - 1989-11-05
The Best of Tori - De Nieuw Amsterdam - 1990-06-02
Proeven - De Bron - 1997-09-13

Bronnen