Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geenaffiche.png

TitelMensch
Producentanoukvandijk dc
DisciplineDans
OnderwerpModerne dans
Premièredatum18 juni 2011
Seizoen2010/2011, 2011/2012
LocatieOp locatie
OpmerkingenLocatie: Waddendijk Kinnum, Terschelling

Bron: Theatercollectie (Adlib)


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:Rolverdeling en uitvoerenden

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


   Informatie

   Mensch van Anouk van Dijk

   anoukvandijk dc

   Seizoen: 2010/2011

   Trefwoorden: Moderne dans

   Choreografie: Anouk van Dijk

   Over de voorstelling

   De voorstelling Mensch krijgt vorm op twee oer-Hollandse locaties: achtereenvolgens in de natuur van Terschelling en in een loods van de voormalige Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam.

   “Hoe meer ik door de wereld reisde en werkte met mensen uit allerlei culturen, hoe meer ik me begon te interesseren voor wat 'anders zijn' nou eigenlijk betekent. Identiteit is een ongrijpbaar ding, toch voelen vele mensen zich geroepen die te bewaken. Kijk naar Nederland: van oudsher tolerant en op de buitenwereld gericht, in de laatste jaren plots angstig en gesloten. Ook in het dagelijks leven trekken we voortdurend grenzen tussen wie bij ons hoort en wie niet. Grenzen die vaak van het ene op het andere moment ook weer verschuiven. Mensch gaat over menselijk gedrag, over blootgeven en aanpassen. Je klein voelen in een grootse omgeving en je groot maken in je eigen kleine wereld. De voorstelling Mensch is een zoektocht naar wat ons maakt tot wie we zijn, naar wat ons bindt en wat ons (onder)scheidt.” Anouk van Dijk

   Van de verlorenheid en het landschap In onze eigen vertrouwde omgeving dichten we onszelf niet zelden een belangrijkere rol toe dan we hebben. Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat het moeilijk is als individu echt een verschil te maken in een wereld die te groot is om te controleren. Twee dansers op deze overweldigende locatie lijken aan elkaar te zijn overgeleverd. Ze bewegen zich heen en weer tussen hun behoefte om elkaar dichtbij te hebben en de wens om de situatie, en daarmee de ander, de baas te zijn.

   Van de drift en het observeren Zeven dansers delen samen een kleine, afgesloten ruimte. Niemand kan zich van een ander afzonderen en iedereen wil graag zoveel mogelijk ruimte innemen. Soms beweegt de groep zich in harmonie, soms valt iemand er plots buiten. Gedrag wordt gekopieerd, vermenigvuldigd en versterkt. Samen met geluidskunstenaar Marcel Wierckx componeert Van Dijk een wereld die krimpt en groeit, beklemt en verwondert.

   Bronnen