Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Megan Zimny Gray is een Amerikaanse balletdanseres en als zodanig was zij verbonden aan Het Nationale Ballet vanaf 2010.

Biografie

Gedurende het seizoen 2011/12 van Het Nationale Ballet maakte de Amerikaanse Megan Zimny Gray een opvallend solistisch debuut in Giselle. Na haar laatste voorstelling in het Zweedse Göteborg kondigde artistiek directeur Ted Brandsen haar benoeming tot tweede soliste aan.

Als vierjarige werd Megan door haar moeder naar balletles gestuurd omdat ze ‘zwak en broodmager’ was. Ze volgde een dansopleiding aan het Harid Conservatory in Florida en kreeg al op haar zeventiende een contract bij het Boston Ballet II. Haar reguliere schoolopleiding rondde ze via internet af. In 2006 stroomde ze door naar de hoofdgroep van het Boston Ballet. Vier jaar later was het tijd voor een nieuwe stap: na audities in diverse landen koos ze met ‘heart and gut’(vanuit haar hart en intuïtie) voor Het Nationale Ballet.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
On The Dnieper - Het Nationale Ballet - 2011-02-08
Sylvia - Het Nationale Ballet - 2011-03-17
Timelapse/(Mnemosyne) - Het Nationale Ballet - 2011-06-17
Symphony in C - Het Nationale Ballet - 2013-02-07
Agon - Het Nationale Ballet - 2013-02-07

Trivia

  • Megan Zimny Gray won brons tijdens de Helsinki International Ballet Competitie en ontving een beurs van het Rudolf Nureyev Education Fellowship.
  • In 2014 is zij getrouwd met haar voormalige collega danser Altin Alexandros Kaftira.

Bronnen