De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamMaya Bouma
Volledige naamBouma, Maya Sylvia
Geboren17 oktober 1933
Groningen
Overleden18 mei 1998
's-Gravenhage
BeroepActeur, Cabaretier
IMDb-profiel

Biografie

Maya Bouma (1933 – 1998) was een Nederlands actrice, die in 1955 debuteerde in het ABC Cabaret van Corry Vonk en Wim Kan.

Na het ABC Cabaret volgde een engagement bij Tingel Tangel, het cabaretgezelschap onder leiding van Sieto Hoving. Eind jaren vijftig verwierf Maya Bouma landelijke bekendheid door haar medewerking aan de tv-serie Pension Hommeles, geschreven door Annie M.G. Schmidt, met liedjes op muziek van Cor Lemaire.

Na enkele televisieshows, die Maya Bouma begin jaren zestig samen met haar zus Annelies voor de VPRO maakte, werd het wat stiller rond haar persoon. In 1965 raakte Maya Bouma in conflict met Cabaret Lurelei, waar ze een engagement had aangenomen. In hetzelfde jaar ging ook haar medewerking aan het televisieprogramma Zo is het toevallig ook nog es een keer niet door, omdat Bouma zich in een kranteninterview negatief had uitgelaten over Beeldreligie, een nummer uit het programma dat Nederland had opgedeeld in voor- en tegenstanders. Maya Bouma werd actief als gids op het Binnenhof, ze werkte als ziekenverzorgster en als schoonheidsspecialiste en deed nog maar sporadisch theaterwerk. In 1976 was Maya Bouma weer even terug op televisie, met de vrouwelijke hoofdrol in de serie Pa Pinkelman en Tante Pollewop, een bewerking van de strip van Godfried Bomans. In 1997 stond Maya Bouma op het toneel in een kindermusical naar Roald Dahl's Mathilda. Maya Bouma werd 64 jaar.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Trivia

  • Maya trouwde met Frans Vasen op 27-10-1956

Bronnen